Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Voetbal

Vijf keer rood voor Corstanje

Volgens zijn moeder heeft hij zo'n opvallende naam dat de scheidsrechters extra op hem letten. Voetballer Pascal Corstanje dankt zijn bekendheid niet aan zijn fraaie techniek of zijn onnavolgbare solo's. Afgelopen vrijdag kreeg hij voor de vijfde keer in 1995 een rode kaart. De speler van Eindhoven werd in de tweede helft van het eerste-divisieduel tegen VVV uit het veld gestuurd door arbiter De Graaf.

Moeder Corstanje gaat nooit meer kijken naar een wedstrijd waarin haar 25-jarige zoon actief is. Ze is de subjectieve arbitrage meer dan zat. Vader Corstanje houdt de moed er in, maar na de wedstrijd tegen VVV keerde hij diep ontgoocheld huiswaarts. “De rest was aan het kloten en ons Pascal kreeg de rode kaart”, sprak hij tegen zijn echtgenote. Corstanje junior voelt zich inderdaad benadeeld.

Waarom kreeg je zaterdag de rode kaart?

In de eerste helft kreeg ik geel, daar kon ik mee leven. Ik pakte iemand vrij fors aan van achteren. In de tweede helft werd er een aanslag gepleegd op een ploeggenoot van mij. Daarna kreeg hij ook nog een elleboog in zijn gezicht. Ik zei tegen de scheidsrechter: 'je had best wel kunnen fluiten'. Verders niks. Maar hij gaf me wel mooi een gele kaart en daaran trok hij rood.

Hoe verklaar je al die rode kaarten? Ben je een gemene speler?

Ik wil heel graag winnen, wat dat betreft lijk ik wel op een type als Jan Wouters. Daardoor loop je wel eens tegen een kaart aan. Ik ben verdediger en die moet bij Eindhoven nu eenmaal wat korter dekken dan bij Ajax. Dat is logisch. Maar ik bestrijd dat ik een gemene speler ben. Ik heb nooit de intentie om gemeen te zijn. En vergeet niet dat de scheidsrechters steeds sneller een kaart trekken. Vooral als je een slechte naam hebt. Cor Lems maakt het zelfde mee.

Hoe reageren je ploeggenoten en de trainer na een rode kaart?

Ik benadeel vooral mezelf maar ook de club. Dan is het logisch dat ze er niet blij mee zijn. De trainer zal me vandaag wel op het matje roepen. Het bestuur heeft tot nu toe altijd een dolletje gemaakt.

Hoeveel wedstrijden word je geschorst?

Aangezien het om twee gele kaarten gaat, zal het wel bij een wedstrijd blijven. De uitwedstrijd tegen Zwolle moet ik daardoor missen. De week daarop spelen we thuis tegen MVV. En dan maar hopen dat ik tot de kerst geen kaart meer krijg.