Stakingen van politie mogen na garanties

ROTTERDAM, 27 NOV. De korpsbeheerders zullen geen juridische stappen nemen tegen de estafettestaking van de politie, die vanaf donderdag elke dag in vier andere politieregio's plaatsheeft.

Tijdens een twee uur durend spoedoverleg met de politiebonden, op een geheim gehouden plaats, hebben dit weekeinde de burgemeesters, verenigd in het beraad van korpsbeheerders, zich laten overtuigen dat de politie tijdens de acties niet alleen noodhulp garandeert, maar ook de veiligheid van de burgers.

In principe zal er op stakingsdagen een soort 'zondagsdienst' worden gedraaid. De politiebonden hebben voorts de leden opgeroepen in het hele land elke donderdag zo weinig mogelijk bekeuringen uit te schrijven.

De burgemeesters staat het wel vrij om een kort geding aan te spannen tegen de politie-acties die zijn aangekondigd op zondag 3 december. Op die dag wil de politie geen medewerking verlenen aan de PTT-Telecompetitie. De wedstrijden FC Twente-Vitesse, Feyenoord-NAC en Willem II-Ajax zouden dan niet kunnen doorgaan.

In Rotterdam, Enschede en Tilburg was het vanochtend nog niet duidelijk of het tot een kort geding tegen de bonden zal komen, maar de woordvoerder van Tilburg achtte dat “waarschijnlijk”. De acties beginnen donderdag in Rotterdam, Leiden, Alkmaar en Nijmegen. Een dag later zijn Leeuwarden, Hilversum, Den Bosch en Enschede aan de beurt. De bonden hebben aangekondigd dat de politie tijdens de stakingen van 's ochtends acht uur tot 's middags zes uur alleen beschikbaar is voor noodhulp.

De politie-acties zijn het gevolg van het vastgelopen cao-overleg tussen minister Dijkstal (binnenlandse zaken) en de bonden, die zo'n 90 procent van de 40.000 politiemensen vertegenwoordigen. De arbitragecommissie Albeda is vorige week door Dijkstal gevraagd een advies te geven in het cao-conflict, dat zich heeft toegespitst op de onregelmatigheidstoeslag. De commissie-Albeda verwacht enkele weken nodig te hebben. De bonden hebben echter laten weten zich niet aan arbitrage te onderwerpen.

De politie van Friesland zal het uitdelen van bekeuringen deze week tot een minimum beperken. Aanrijdingen zullen door de betrokken partijen zelf behandeld moeten worden. Snelheidscontroles zullen niet worden uitgevoerd. Verder weigeren de actievoerders het openbaar ministerie te voorzien van arrestatiebevelen. Vrijdag verleent de politie in Friesland slechts noodhulp.