Staking bij vervoer in Amsterdam 'voorbarig'

AMSTERDAM, 27 NOV. Met een ruim drie uur durende werkonderbreking hebben bestuurders en conducteurs van de Amsterdams trams vanochtend geprotesteerd tegen een mogelijke bezuiniging van 20 miljoen gulden bij het Gemeente Vervoer Bedrijf (GVB). Het Trambedrijf zou het leeuwedeel, 14 miljoen gulden, voor zijn rekening moeten nemen. Als de plannen volgende week maandag om 12 uur niet van tafel zijn volgen meer acties, aldus de voorzitter van de medezeggenschapscommissie, P. de Koning.

Het trampersoneel verzamelde zich vanochtend vanaf 5 uur bij de remise in de Amsterdamse Rivierenbuurt. Allerwegen klonk bezorgdheid over de mogelijke opheffing van een aantal tramlijnen, waaronder de lijnen 16 en 24. “Dat kunnen we de passagiers niet aandoen”, aldus De Koning.

Bedrijfsdirecteur Tram, A.M. van Hulst, zei de werkonderbreking voorbarig te vinden. De directieraad van het GVB heeft twee weken geleden opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar bezuinigingen op het vervoersnet. “Het onderzoek is nog niet eens begonnen. Het is te vroeg om ons nu al zorgen te maken, maar ik begrijp heel goed dat het personeel genoeg heeft van de bezuinigingen”, zei hij.

Deze zomer werd bekend dat het GVB kampt met een tekort van 70 miljoen gulden. Het GVB zei toen te vrezen voor verlies van 350 arbeidsplaatsen. Verantwoordelijk wethouder Ter Horst zei toen dat inkrimping van de dienstverlening “het allerlaatste is” waar zij aan dacht. Evenals Van Hulst noemt ook zij de vanochtend gehouden werkonderbreking voorbarig. “Wanneer de medezeggenschapscommissie zegt dat de plannen van tafel moeten, zeg ik: welke plannen. Het gaat om een inventariserend onderzoek.”