Spelbos of Gorter, supporters blijven woedend

ARNHEM, 27 NOV. Het was even wennen voor de Arnhemse aanhang. Plotseling waren de rollen omgedraaid in stadion Nieuw-Monnikenhuize bij het beladen competitietreffen tussen Vitesse en Utrecht. Bij gebrek aan een lijdend voorwerp moest het kritische thuispubliek het gisteren afleggen tegen de meegereisde voetbalsupporters uit Utrecht. Lange tijd voerde de luidruchtige achterban van de bezoekende FC het hoogste woord, schreeuwde de stembanden schor en floot de vingers blauw.

De Vitesse-fans hadden het nakijken bij wat tot voor kort als hun specialiteit gold. Het gejoel vanuit het Utrecht-vak verstomde pas toen middenvelder Jochemsen voor 1-1 zorgde en spits Dejan Curovic in de slotfase met een fraaie treffer de thuisploeg alsnog aan de 2-1 zege hielp.

Trainer Ronald Spelbos vormde de voorbije weken het mikpunt van de verbale stemmingmakerij van de Arnhemse supporters. Afgelopen maandag kregen de ontstemde volgers hun zin en stelde het bestuur de oefenmeester uit Veenendaal op non-actief. Het ontslag betekende tevens de terugkeer van publiekslieveling Edwin Gorter. Spelbos had het onlangs gewaagd de creatieve spelverdeler om disciplinaire redenen uit de selectie te verwijderen. Dat werd de toch al geplaagde en belaagde coach niet in dank afgenomen door de Vitesse-fans en met de verbanning leidde Spelbos uiteindelijk zijn eigen val in.

Edwin Gorter (32) vormde gisteren bij zijn rentree in het geel-zwart het mikpunt van dezelfde fans die hem het afgelopen seizoen hartstochtelijk bejubelden. Na een turbulent seizoen bij FC Utrecht kondigde Gorter dit voorjaar zijn afscheid aan. Hij forceerde een breuk met zijn werkgever, schermde met een maatschappelijke betrekking maar tekende vervolgens bij Vitesse. Het 'verraad' wordt Gorter nog altijd niet in dank afgenomen door de Utrecht-supporters, die hij bij het begin van de competitie nog “geweldig” noemde.

Of Gorter die mening nog steeds is toegedaan, is na gisteren zeer de vraag. De fans solliciteerden met hun verbale geweld nadrukkelijk naar een vierde geldboete van de voetbalbond. Op elk balcontact van de 'Haagse Judas' volgden striemende fluitconcerten, beledigende spreekkoren en kwetsende liederen. Bij een kopduel in de achtste minuut kwam Gorter met zijn voorhoofd hard in aanraking met het achterhoofd van Utrecht-verdediger Ferdy Vierklau.

De langharige middenvelder ging naar de grond, bleef enige tijd groggy liggen en verliet kort daarop met een bebloed gezicht per brancard het veld. Het vak met Utrecht-fans kon zijn lol niet op. Gorters ongelukkige aftocht werd gevierd als een zwaarbevochten overwinning. Het gelal overtrof het gejuich dat na de 0-1 van de voet van verdediger Ab Plugboer opsteeg.

Na afloop haaste Vierklau zich te verklaren dat van opzet geen sprake was. “Het was een duel om de bal en we botsten gewoon met de hoofden tegen elkaar waarbij ik hem ongelukkig boven z'n wenkbrauw raakte. Nee, het heeft niets te maken met zijn vertrek bij ons.” Ook trainer Simon Kistemaker wees die suggestie van de hand. “In de bespreking is met geen woord over Gorter gesproken. Het was geen opzet, laat dat duidelijk zijn”, sprak de coach ferm. Over het gedrag van de fans was hij opvallend mild. “Wij hebben een fantastisch publiek, maar er zit nog veel oud zeer over Gorter”, klonk het met veel gevoel voor understatement.

De hoofdrolspeler zelf lag op dat moment al thuis met zes hechtingen boven de linkerwenkbrauw en een hersenschudding. Naar verwachting is de aanvallende middenvelder voor enkele weken uitgeschakeld. Gorters uitschakeling betekent een lelijke streep door de rekening van interim-coach Frans Thijssen die zich na afloop van de vijfde competitiezege vooralsnog meer zorgen maakte over het schrijnende gebrek aan zelfvertrouwen binnen zijn selectie na de tumultueus verlopen seizoenstart. “Er zit veel angst in de ploeg. Het is duidelijk dat het heel erg diep zit door alles wat er gebeurd is.”

De frêle technicus van weleer sloot ruim vier jaar geleden op 39-jarige leeftijd zijn indrukwekkende loopbaan als actief speler af in dienst van Vitesse. De club uit Arnhem nam de populaire oud-international meteen op in de technische staf als jeugdtrainer. Binnen de kortste keren stroomden onder zijn leiding talenten als Makaay en Korsten door naar het eerste. Thijssens ambities reiken verder, net als die van Vitesse trouwens.

Dit voorjaar hoopt hij de A-cursus oefenmeester betaald voetbal met goed gevolg af te ronden en officieel aan de slag te gaan als eerstverantwoordelijke technische man.

De invulling van de vacature-Spelbos door Thijssen is van tijdelijke aard, beweerde voorzitter Karel Aalbers gisteren. Het bestuur is zoekende in zowel binnen- als buitenland naar een geschikte en definitieve plaatsvervanger van de ontslagen oefenmeester, maar maakt vooralsnog geen enkele haast. Thijssen wordt gedekt door Nico van Zoghel, zijn collega in de technische staf die wel over een A-licentie beschikt. Voorlopig mag Thijssen ervaring opdoen in zijn toekomstige functie. Want, zo zei Aalbers: “Wij zien in Frans Thijssen een potentiële trainer van Vitesse.”

    • Mark Hoogstad