Schoolleiding legt zich neer bij Ajaxgekte

AMSTERDAM, 27 NOV. De lessen op nogal wat middelbare scholen in Amsterdam liggen morgen stil tijdens de voetbalwedstrijd om de wereldbeker tussen Ajax en het Braziliaanse Gremio. De wedstrijd in Tokio begint om 11 uur Nederlandse tijd en wordt live wordt uitgezonden.

In de aula van het Barlaeusgymnasium wordt een groot scherm opgesteld zodat de 650 leerlingen en hun leraren niets van de wedstrijd hoeven missen. “Het heeft geen zin tegen de stroom in te roeien”, aldus rectrix drs. M. Wildeboer. “Gelukkig zijn de repetities voor het kerstrapport voorbij.”

Voor de leerlingen van de bovenbouw op het Calandlyceum wordt ook een scherm opgesteld. “God helpe me de brug over als er verlengd wordt”, verzucht J. Stekelenburg, conrector van het Fons Vitae lyceum in Amsterdam. Zijn leerlingen kunnen de wedstrijd via twee monitoren volgen. De lessen liggen twee uur stil. “Het moet maar, ik ga het gevecht niet aan. Je hebt te maken met Amsterdamse leerlingen die zeggen: ik blijf toch thuis, het kan me niet schelen of ik twee dagen geschorst wordt.”

Op het Hervormd Lyceum in Amsterdam-West kunnen de leerlingen kiezen: na het derde lesuur snel naar huis om daar te kijken of de wedstrijd op school via een groot scherm volgen, zegt conrector G. Klooker. De leerlingen die naar huis snellen, moeten wel om half twee weer terug zijn. De directie van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer beslist vanmiddag of de lessen gewoon doorgaan of dat ze worden onderbroken om via een scherm de verrichtingen van Ajax te volgen. De kinderen van de Buikslotermeerschool voor basisonderwijs krijgen geen vrij. “Hooguit kan een groep op school naar de televisie kijken, maar we zitten er niet met de hele club bij”, aldus directeur H. Zieverink. Hij heeft een voorgevoel, zegt hij, dat de kinderen wel zullen spijbelen. Als er daadwerkelijk gespijbeld gaat worden, krijgen de ouders van de betrokken kinderen een waarschuwing van de directie.

Ten stadhuize worden geen speciale maatregelen genomen. Op veel plaatsen in het pand staat een televisie en volgens een gemeentewoordvoerder staat het ambtenaren vrij hun liefde voor het voetbalspel bot te vieren. De honderd werknemers van het advocatenkantoor De Brauw, Blackstone en Westbroek blijven gewoon aan het werk. “Een advocatenkantoor kan het zich niet permitteren plat te gaan voor een voetbalwedstrijd”, aldus de receptioniste.