'Positie Bouterse is niet in geding'

PARAMARIBO, 27 NOV. Minister Van Mierlo (buitenlandse zaken) heeft gisteren tegengesproken dat Nederland via een intensieve ondersteuning van de zittende regering in Suriname wil voorkomen dat oud-legerleider Bouterse volgend jaar via verkiezingen de macht grijpt.

“Ik bemoei me niet met de positie van de heer Bouterse. Wij financieren geen coalitie”, aldus Van Mierlo na een bezoek aan de viering van de 20-jarige onafhankelijkheid van de Surinaamse republiek. Volgens Van Mierlo zijn de verhoudingen met Suriname het afgelopen driekwart jaar duidelijk verbeterd. Oorzaak hiervoor is het herstel van de economie, aldus Van Mierlo. “Er wordt op een minder structureel onaardige manier over Nederland gesproken”, zei de minister.

Van Mierlo beaamde dat Nederland om “opportunistische” redenen heeft afgezien van druk op Suriname om het ambtenarenapparaat verder in te krimpen. Volgens de minister zou het voor iedere regering in de wereld “onmogelijk” zijn vlak voor de verkiezingen “het ambtelijk apparaat drastisch te saneren”.

Hij weersprak een eerdere verklaring van de Surinaamse president Venetiaan dat “politieke kringen” in Nederland “een dubbele agenda” zouden voeren om Suriname opnieuw te kolonialiseren. “Ik wil niet van dubbele agenda's beschuldigd worden als ze er niet zijn”, aldus Van Mierlo. “De achterdocht mag niet de overhand krijgen. Er dreigt geen overheersing door Nederland.”

De bouw van de nieuwe Nederlandse ambassade in Paramaribo gaat gewoon door, aldus Van Mierlo. Het gebouw heeft in Suriname veel wantrouwen gewekt omdat het voor Surinaamse begrippen ongewoon omvangrijk is. “Suriname mag bepalen wat men van ons wil. Als de ambassade dan te groot blijkt, verhuren we de helft gewoon”, zei de minister van buitenlandse zaken.

Bouterse, mogelijk presidentskandidaat van de Nieuwe Democratische Partij (NDP), heeft zich tegenover Veronica-Nieuwsradio beklaagd over de rol van de Nederlandse justitie in zijn verkiezingscampagne. Vorige week bepaalde het gerechtshof in Den Haag dat Bouterse en zijn voormalige collega in het leger Graanoogst moeten worden gehoord ten behoeve van een onderzoek waarin eerder de Rotterdammer Kobus L. tot twaalf jaar cel werd veroordeeld wegens handel in verdovende middelen. Voordat de Nederlandse justitie dat kan doen moet eerst de Surinaamse regering daarmee instemmen. Onduidelijk is of Paramaribo dat zal doen.

“Ze verzinnen van alles”, zei Bouterse tegen Veronica. “Ze voeren ene meneer Kobus op om de kiezers het hoofd op hol te brengen en niet op de NDP te stemmen. Ze zullen alles doen om deze regering in het zadel te houden.”

Bouterse zei bereid te zijn in Nederland tegenover justitie een verklaring af te leggen “over drugs in de wereld en in Nederland, maar met de pers erbij”.