Paarse partners steggelen over zondagsopening

DEN HAAG, 27 NOV. De PvdA gedraagt zich “onbetrouwbaar” in het debat over de winkelsluitingswet. Door te dreigen met het CDA in zee te gaan om de zondagsrust te beschermen, betonen de sociaal-democraten zich een niet-loyale coalitie-partner.

Dat zei J. van Walsem, Tweede-Kamerlid voor D66, vanmorgen in het Radio 1 journaal. D66 en de VVD steunen het voorstel van minister Wijers om de beslissing over de winkelsluiting op zondag aan de gemeenten over te laten. De PvdA wil dit centraal regelen en het aantal koopzondagen tot twaalf per jaar beperken.

PvdA-woordvoerster M. van Zuijlen zegt dit weekeinde in het PvdA-Vlugschrift te hopen over de zondagsopening alsnog in coalitieverband een akkoord te kunnen sluiten. “Maar als dit er niet in zit, komen we wellicht ook met het CDA tot een akkoord”, zo voegt Van Zuijlen eraan toe. Oktober vorig jaar waarschuwde Van Zuijlen overigens nog in een opiniestuk in deze krant voor een dergelijke samenwerking tussen CDA en PvdA. “Indien een coalitie van traditionele sociaal-democraten en christen-democraten de overhand krijgt in de politiek, dan is het wellicht beter dat de openingstijden op zondag van gemeente tot gemeente geregeld worden dan dat Den Haag het regelt”, schreven Van Zuijlen en fractiegenoot R. van der Ploeg.

Fractievoorzitter J. Wallage heeft zaterdag tijdens een partijbijeenkomst in Zwolle de coalitiepartners D66 en VVD dringend opgeroepen zich nog eens te bezinnen op hun standpunt over de zondagsopening. De besluitvorming over de winkeltijdenwet noemde Wallage “een krachtproef voor paars”.

Tijdens het halfjaarlijks D66-congres waarschuwde fractievoorzitter G.J. Wolffensperger juist de VVD en PvdA meer in de coalitie te investeren en niet, als het hun uitkomt, gelegenheidscoalities met de oppositie te sluiten. D66-leider H. van Mierlo had een dag eerder VVD en PvdA gewaarschuwd niet te veel “naar het zoete fluiten van het CDA” te luisteren. “Als we elkaar zouden gaan wantrouwen is het met de kracht van paars gedaan”, zei Van Mierlo over de coalitie.