'Onbeperkt roken hasj is schadelijk'

DEN HAAG, 27 NOV. Minister Borst (volksgezondsheid) waarschuwt voor de schadelijkheid van cannabis bij onbeperkt gebruik. Tijdens het D66-partijcongres afgelopen zaterdag zei de minister dat deze softdrug van alle genotmiddelen “het onschuldigst” is. “Maar jongeren die steeds volkomen stoned zijn, doen gewoon een aantal jaren niet mee.”

Borst nam daarmee afstand van het gezaghebbende medisch tijdschrift The Lancet, dat vorige week in een hoofdartikel zijn bezorgdheid uitsprak voor een minder liberaal beleid op het terrein van softdrugs in Nederland. Volgens Borst redeneert het tijdschrift “puur medisch” en slaat vervolgens “naar de andere kant door.” Het kabinet beoogt met het nieuwe drugsbeleid volgens de minister vooral de overlast rond coffeeshops terug te dringen.

D66-minister Sorgdrager (justitie) haalde zaterdag nog eens fel uit naar het Franse drugsbeleid. De minister zei er genoeg van te hebben dat de Fransen voortdurend proberen Nederland de schuld van hun drugsproblemen in de schoenen te schuiven.

Volgens Sorgdrager doen de Fransen alsof het liberale drugsbeleid van Nederland de oorzaak is van alle problemen. Maar volgens de bewindsvrouw komen veel harddrugs Frankrijk binnen via de eigen havenstad Marseille. Bovendien is aangetoond dat 80 procent van de softdrugs in Frankrijk uit landen ten zuiden van Frankrijk komt.

Nog meer ergert Sorgdrager zich aan het beeld dat criminele drugshandelaren in Frankrijk allemaal uit Nederland komen. “Illegale Noordafrikanen komen via Frankrijk Europa binnen, komen in Nederland drugs kopen, veroorzaken hier veel overlast en gaan dan terug naar Frankrijk om de drugs te verkopen. En dat is dan onze schuld? Ja, zo kan ik het ook”, aldus Sorgdrager.

Zij vindt het tijd dat Frankrijk zijn eigen problemen oplost in plaats van de schuld steeds bij het Nederlandse beleid te leggen. “Als het Nederlandse beleid zou worden aangepast aan het Franse, zijn dan alle drugsproblemen in Europa opgelost? Nee dus.”