Mobiele Eenheid steelt de show op congres GroenLinks

Het hartstochtelijkste applaus op het congres van GroenLinks was afgelopen zaterdag niet voor partijleider Paul Rosenmöller noch voor FNV-voorzitter Johan Stekelenburg. De grootste ovatie van de congresgangers ging naar de Mobiele Eenheid toen congresvoorzitter Peter Lankhorst de politie bedankte voor het waken over de veiligheid van de congresgangers.

Terwijl GroenLinks in de Hanzehof in Zutphen haar vijfde verjaardag vierde en de leden gezamenlijke standpunten formuleerden over de thema's waarmee de partij de volgende vijf jaar moet ingaan, klonk buiten buiten het congresgebouw: “kruipen en likken, links zaad slikken”. Het was de raadselachtige bijdrage van een groepje van twintig extreem-rechtse demonstranten die onder leiding van Joop Glimmerveen, de leider van de Nederlandse Volksunie, protesteerden tegen alles wat links is. Eerder op de dag had dezelfde groep, die zich de 'Nationale Revolutie' noemt, de tuin van fractievoorzitter Rosenmöller omgeploegd en de voordeur ingetrapt.

De demonstranten deelden pamfletten uit onder de Zutphense bevolking: “Zolang GroenLinks nationalistisch-rechts niet met rust laat, zal GroenLinks niet meer vergaderen. Wij vragen U begrip.” Even mochten ze hun rondjes lopen rondom het congresgebouw, even konden ze hun leuzen roepen (“geen geld voor links geweld”), maar toen een cameraman van de lokale tv werd gemolesteerd vond de politie het welletjes. Binnen twee minuten hadden twintig mannen van de inmiddels uitgerukte ME de groep als makke schapen in een busje geleid. De demonstranten hadden geen toestemming voor hun samenscholing. Hun werd openlijke geweldpleging en overtreding van het demonstratieverbod ten laste gelegd.

“Het is de prijs die ik moet en wil betalen”, zei een getergde Rosenmöller in de beschadigde camera van de even daarvoor aangepakte cameraman. De fractievoorzitter wilde verder zo min mogelijk woorden aan “die mafkezen” vuil maken.

    • Robert Giebels