Libische balling in Londen vermoord

LONDEN, 27 NOV. Een prominente tegenstander van de Libische leider Moammar Gaddafi, Ali Mehmed Abuzeid, is gisteren doodgestoken in zijn kruidenierswinkel in Londen. Volgens de Britse politie is er in eerste instantie geen bewijs van een politieke afrekening. Maar Abuzeids familie vermoedt wel degelijk een politiek motief achter zijn dood, aldus de Britse omroep BBC. Libië heeft gevraagd te mogen deelnemen aan het onderzoek naar zijn dood.

Volgens de Britse Persassociatie heeft Abuzeid in 1973 20 maanden gevangen gezeten wegens oppositionele activiteit. Twee jaar later vluchtte hij naar Groot-Brittannië, waar hij in 1981 deelnam aan de oprichting van een oppositiegroep, het Nationaal Front voor de Redding van Libië. In 1984 was hij vanuit Tunis betrokken bij een mislukte aanval op het hoofdkwartier van Gaddafi in Tripoli.

Het Libische regime wordt in het Westen verantwoordelijk gesteld voor de dood van tientallen Libische ballingen in de jaren tachtig. In 1980 maande Gaddafi in het buitenland levende opposanten met zoveel woorden naar huis terug te keren, op straffe van de dood. In 1993 verdween een Libische oud-minister van buitenlandse zaken, Mansour al-Kikhya, in Kairo. Naar algemeen wordt aangenomen is Kikhya, die nooit meer is teruggezien, door een Libisch commando ontvoerd. (Reuter, AFP)