Kamer wil garantie voor concurrentie op kabel

DEN HAAG, 27 NOV. De mediaspecialisten van de regeringsfracties hebben kritiek op het besluit van minister Wijers (economische Zaken) dat er geen aanvullende regelgeving komt om een eerlijke toegang tot de kabel te waarborgen.

Volgens Wijers is het mogelijk om op grond van de huidige Wet economische mededinging (Wem) toegang tot de kabel af te dwingen. Hij komt tot dit oordeel na onderzoek van advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek.

Maar de mediaspecialisten van de regeringspartijen hebben ernstige twijfels over de toepasbaarheid van de Wem op de kabelexploitanten. Zij zullen volgende week maandag een wijziging op de wet voorstellen. “Er ligt namelijk ook nog een rapport van het Instituut voor informatierecht dat precies het tegenovergestelde beweert”, zegt Kamerlid Van Zuylen (PvdA). Volgens haar lopen omroepen grote bedrijfsrisico's als ze zich met de Wem een plek op de kabel willen bevechten. “Ik geloof pas dat het kan, als ik het zie”, aldus Van Zuylen.

Ook Kamerlid De Koning (D66) is van mening dat voor partijen die een proces willen aanspannen de Wem “een ontoegankelijke procedure is”. Zij vreest dat kabelbedrijven nu al kanalen reserveren voor eigen programma's en diensten, en zo een eerlijke concurrentie onmogelijk maken. “Maar bewijs maar eens dat een kabelexploitant wèl ruimte heeft om jouw programma's door te geven. Dat is knap lastig.” De Koning pleit daarom voor een omgekeerde bewijslast, waarbij de kabelexploitant moet aantonen dat zijn kabel inderdaad vol zit. Verder wil zij dat een speciale commissie - bijvoorbeeld het commissariaat van de media samen met een commissie van Verkeer en Waterstaat - toezicht houdt op de concurrentie op de kabel. Bij Economische Zaken zijn op dit moment drie klachten in behandeling van omroepen die menen dat kabelexploitanten misbruik maken van hun monopoliepositie.