Kabul: 39 doden na bombardement Talibaan

NEW DELHI, 27 NOV. De Talibaan, de islamitische studentenbeweging die grote delen van Afghanistan in handen houdt, heeft gisteren een luchtbombardement op Kabul uitgevoerd. Daarbij vielen 39 doden en 140 gewonden. De Talibaan proberen de Afghaanse hoofdstad te veroveren op president Burhanuddin Rabbani en diens militairen.

Het was het grootste luchtbombardement van de Talibaan tot nu toe. Bij hun opmars in het zuidoosten en westen van het land van het afgelopen jaar hebben ze zelden gebruik gemaakt van vliegtuigen en veel waarnemers betwijfelden ook of ze daartoe in staat zouden zijn. De schaarse bommen die er op Kabul vielen, waren vooral afkomstig van de luchtmacht van de Oezbeekse generaal Rasheed Dostam, een bondgenoot van de Talibaan.

Begin september viel bij de verovering van de westelijke stad Herat en de luchtmachtbasis Shindand een aantal militaire vliegtuigen in handen van de Talibaan. Een deel daarvan was echter niet direct bruikbaar. In Kabul denkt men dat de Talibaan technische assistentie van de hun welgezinde Pakistanen hebben ontvangen bij het repareren van deze toestellen. Pakistaanse functionarissen wezen deze suggestie echter als onzin van de hand.

Volgens de regering hadden de Talibaan vooral woonwijken geraakt, maar woordvoerders van de studenten hielden vol dat hun vliegtuigen alleen militaire objecten hadden geraakt. Veel inwoners van Kabul reageerden hoe dan ook woedend op het bombardement, dat bestond uit twee vluchten met drie SU-22 toestellen. Het weinige krediet dat de Talibaan nog bij de bevolking in Kabul genoten na hun hevige beschietingen op de stad van afgelopen voorjaar, lijkt hiermee in rook te zijn opgegaan.

Het afgelopen weekeinde is er vlak ten noordoosten van Kabul ook fel gevochten tussen de Talibaan en Rabbani's manschappen om de Pul-i-Charkhi gevangenis, die woensdag in handen van de Talibaan viel. De gevangenis ligt aan een zeer strategische route van Kabul naar de oostelijke stad Jalalabad en Pakistan. De belegerde stad werd tot dusverre vooral via deze weg bevoorraad.