John Coltrane

John Coltrane: The Heavyweight Champion-The Complete Atlantic Recordings (Rhino/Atlantic Jazz Gallery 812271984-2)

Na de prachtige box met The Complete Atlantic Recordings of Ornette Coleman ligt nu The Heavyweight Champion in de winkel, de hele Atlantic oogst van saxofonist John Coltrane. De 'schuifla' bevat deze keer zes losse cd's in klaphoesjes plus een tekstboekje in stevig karton. Daarnaast omvat deze uitgave een cd met zogenaamde 'outtakes', verpakt in een quasi Scotch tape-doos die niet in het laatje maar wel in de box past.

De tekst in deze doos gewaagt van een pakhuisbrand in '69 waarbij vrijwel al het restmateriaal van Atlantic op tape, o.a. van Ray Charles, Joe Turner en ook Ornette Coleman, in een zwarte wolk naar de hemel dreef. Wat van Coltrane gespaard bleef, bijvoorbeeld de aanloop tot het magistrale stuk Giant Steps, is te vinden in de Scotch-doos. Met drie 'alternate takes' op de andere cd's erbij voegt deze chronologisch opgezette box anderhalf uur 'nieuwe' muziek toe aan wat eerder verspreid stond over tien lp's.

In totaal gaat het om acht uur muziek, opgenomen tijdens twaalf sessions tussen maart '59 en mei '61. Niet zo'n erg lange periode dus, maar wel een waarin Coltrane met reuzenschreden voortging op de weg naar roem. Zelfs de kids van de flower-power generatie gingen tenslotte overstag, want al speelde hij jazz, dus ingewikkeld, hij was ook een spiritueel en go(e)dgelovig mens.

Van God getuigt deze box nog niet, dat kwam later, wel staat er een massa goddelijke muziek op, van de afgekeurde eerste versie van Like Sonny met Cedar Walton op piano tot de ballad Aisha met Eric Dolphy op altsax. De verbazingwekkende dubbeltonen op Harmonique, de schitterende ballad Naima, de dramatische entree van slagwerker Elvin Jones in Village Blues, ze zijn nog even imponerend als toen.

John Coltrane was 34 toen bij Atlantic vertrok en geen mens wist hoe hij verder zou gaan in de zes jaar die hij nog te gaan had. Waarschijnlijk wist hij het soms zelf niet eens, getuige zijn spannende worsteling in het stuk Countdown: alsof er een raket wordt gelanceerd die nog alle kanten kan uitgaan.

    • Frans van Leeuwen