GroenLinks wil links offensief tegen kabinet

ZUTPHEN, 27 NOV. De regeringsfracties van D66 en PvdA hebben met hun deelname aan het kabinet een “glijpartij naar rechts gemaakt”. GroenLinks wil daarom een progressief offensief inzetten tegen het paarse kabinet. Dit zei fractievoorzitter P. Rosenmöller van GroenLinks bij de viering van het eerste lustrum van de partij, zaterdag in de Hanzehof in Zutphen.

Rosenmöller riep maatschappelijke organisaties, van progressieve christenen tot wao'ers, op tot een debat over de toekomst van de progressieve politiek in Nederland. Het kabinet is volgens de partijleider een liberale gelegenheidscoalitie, die “tien diepe kniebuigingen heeft gemaakt voor het vrije-marktdenken van het VVD-liberalisme”.

Het lustrum-congres werd kortstondig opgeschrikt door twintig extreem-rechtse demonstranten die buiten de Hanzehof protesteerden tegen de partijbijeenkomst. Eerder op de dag rukte dezelfde groep een struik uit de tuin van Rosenmöllers huis in Driebergen en maakte zijn deurbel kapot. De politie van Driebergen had de collega's in Zutphen gewaarschuwd dat de groepering, die zich Nationale Revolutie noemt, eraan kwam. De Mobiele Eenheid wachtte de demonstranten op, die zich na korte tijd in ME-busjes lieten leiden.

GroenLinks is op zoek naar haar plaats in het politieke krachtenveld. De partij heeft kritiek op alle politieke partijen, of ze nou in de paarse coalitie zitten, of meedoen in de oppositie. “Over de VVD hoeven we het niet te hebben”, zei partijvoorzitter Harrewijn. Die partij heeft volgens hem sinds de verschijning van hun “hard rechtse” rapport Nieuwe wegen, vaste waarden een maatje gevonden in GroenLinks' oppositiegenoot CDA.

Rosenmöller trok in zijn afsluitende toespraak vooral van leer tegen PvdA en D66. De PvdA laat volgens hem het ene na het andere sociale punt liggen. “Nu weer met het afschaffen van de Ziektewet”, zei Rosenmöller.

Vooral D66, die dezelfde dag een congres hield, moest het zaterdag ontgelden. Refereren aan de Democraten was goed voor een gegarandeerd lachsalvo. FNV-voorzitter Stekelenburg deed daar aan mee: “Gelukkig bent u hier zo lang bezig dat ik niet naar D66, die politieke windvaan, hoef.”

Rosenmöller trok ook alle registers open: “De iets minder feestelijk congresserende vrindenclub van Van Mierlo is wanhopig op zoek naar een nieuwe reden van bestaan. In dertig jaar hebben ze hun hele programma verwezenlijkt. Wie kan je dat nazeggen? Wat doen die lui nog in Den Haag? Waarom tobberig speuren naar nieuwe issues? Waarom niet stoppen op je hoogtepunt?”

De fractievoorzitter ziet “groene ruimte” in het electoraat. Een gat dat D66 verzuimt op te vullen en waar GroenLinks de komende verkiezingen in zal springen om boven de huidige magere vijf zetels uit te komen. “Want onze invloed in de Kamer is veel groter dan vijf zetels.”