Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Beeldende kunst

Foto

Foto: DEN HAAG, 27 NOVEMBER. De zaal giechelt als Aad Nuis Opa Kraai nadoet. Krá! Krá! bast de staatssecretaris. Eerder verbaasde hij zijn toehoorders al met een sardonisch 'Ahááá' ('...daar heb ik jullie dus/ nu zal ik jullie eventjes verslinden!'), toen in de rol van Tiberius de Kater. Tijdens een ruim twaalf uur durende Annie M.G. Schmidt Voorleesestafette lazen gisteren tientallen lezers alle 347 versjes uit Schmidts verzameling Ziezo voor in het Kinderboekenmuseum in Den Haag. De estafette was door het Letterkundig Museum - waarin het Kinderboekenmuseum is gehuisvest - georganiseerd in het kader van de Annie M.G. Schmidt-tentoonstelling De A van Annie. Minstens vier generaties Schmidt-lezers waren vertegenwoordigd, onder wie veel kinderen en bekende lezers als Aad Nuis, Toon Tellegen, Renée Soutendijk, Henk van Os, Mary Dresselhuys, Mensje van Keulen, Koos Postema en Hetty Blok. Kinderen van Jeugdtheater Hofplein waren verkleed als Minoes, Otje, Abeltje, Mevrouw Helderder en andere figuurtjes uit Schmidts oeuvre. Het jongste deel van het publiek speelde met meegebrachte poppen en flippo's onder de stoelen, maar werd muisstil bij Mary Dresselhuys' weemoedige voordracht van 'De ouwe Jacob': De ouwe Jacob zit voor het raam / staart in de verte, fluistert haar naam. / Zal zij nog komen die hij bemint, / zijn lieve dochter, zijn enigst kind? Ouders zing-zeiden zacht de teksten mee, en toen de muzikanten van V.O.F. de Kunst een rock & roll-versie van Dikkertje Dap speelden stond de zaal op zijn kop en schreeuwde iedereen om het hardst 'Dikkertje, Dikkertje, ik sta paf!' (foto Evelyne Jacq)