Fokker boekt voor 900 miljoen aan orders

AMSTERDAM, 27 NOV. Vliegtuigfabrikant Fokker heeft voor in totaal een kleine 900 miljoen gulden aan orders binnengehaald. Het bedrijf heeft 8 Fokker-100 toestellen en 10 Fokker-50's verkocht aan haar belangrijke Braziliaanse klant TAM en nog eens 6 Fokker-100's aan “een niet nader te noemen klant”.

Een woordvoerder van Fokker wil niets zeggen over de prijzen waartegen de toestellen zijn verkocht. De vliegtuigbouwer toont zich wel verheugd over het binnenhalen van de opdrachten in een periode waarin moederconcern Dasa en de Nederlandse staat onderhandelen over Fokkers voortbestaan. “Het geeft aan dat de markt nog steeds vertrouwen in ons heeft', zegt de woordvoerder.

Tot nu toe heeft Fokker dit jaar al circa 20 procent meer orders geboekt dan in geheel 1994. Daaruit blijkt volgens de vliegtuigbouwer dat de vraag naar regionale vliegtuigen duidelijk aan het toenemen is.

Overigens waren de 8 Fokkers-100 en 5 van de Fokkers-50 voor het Braziliaanse TAM al begrepen in de 20 orders die dit voorjaar tijdens de Parijse luchtvaartshow werden aangekondigd. Over de identiteit van de andere klant, die 6 Fokkers-100 afneemt wil Fokker geen enkele mededeling doen.

Alle tien de Fokkers 50 worden voor het eind van 1996 afgeleverd. De F-100's zullen al voor het eind van het eerste kwartaal van volgend jaar aan de klantenworden overgedragen.

bpDe toestellen voor TAM in Brazilië worden verkocht aan een externe financier die ze op zijn beurt verhuurt aan de Brazilaanse maatschappij. Deze vliegtuigen blijven dus niet bij Fokker op de balans staan.

xpDoor de nieuwe opdrachten is Fokkers produktieprogramma voor de turboprop F50 voor volgend jaar al geheel volgeboekt. De produktlijnen van de F100 en de F70 zijn volgens het bedrijf nu voor 1996 al nagenoeg volbezet. In totaal wil Fokker volgend jaar ongeveer 60 vliegtuigen bouwen.

De totale verkochte aantallen voor de drie types vliegtuigen die Fokker levert bedragen na de jongste opdrachten: 290 voor de F100, 67 voor de F70 en 212 voor de F50.

Het contract met TAM is vandaag in Sao Paulo ondertekend door de president van TAM, commandante Rolim Adolfo Amaro en Fokkers bestuursvoorzitter B. van Schaik. TAM is de snelst groeiende regionale luchtvaartmaatschappij van Brazilië. Het bedrijf nam in 1990 haar eerste F100 in gebruik. Als de nu bestelde toestellen zijn geleverd beschikt TAM over 23 F100's. De nieuwe toestellen worden gebruikt om het bestaande routenet verder te ontwikkelen en om charterdiensten in de regio uit te voeren. De F50's voor TAM dienen ter vervangen van de 7 F27 Friendships waarmee de maatschappij vliegt.

De redelijk bezette orderporteuille van Fokker zal een steun vormen bij de onderhandelingen die moeder Dasa en de Nederlandse staat voeren over het verschaffen van nieuw kapitaal aan Fokker. Het bedrijf, zwaar getroffen door de lage dollarkoers en de malaise op de vliegtuigmarkt, leed in de eerste negen maanden van dit jaar al een verlies van ca. 900 miljoen gulden. Woensdag informeert Fokker de aandeelhouders over de stand van zaken rondom de financiële herstructurering.