Elvis Presley

Elvis Presley: Walk A Mile In My Shoes: The Essential 70's Masters (5 cd's, BMG 74321 303312)

De derde in een reeks Elvis-boxen (de fifties, de sixties en nu de seventies) rekent af met de mythe dat The King er in zijn laatste jaren niet veel meer van terecht bracht. Terwijl hij door zijn manager 'Colonel' Parker werd verbannen naar de lucratieve concertzalen van Las Vegas, spiegelde Elvis zich in de opnamestudio met succes aan geestverwanten als Tony Joe White en Joe South, songschrijvers die zijn armoedige achtergrond in het zuiden van de Verenigde Staten deelden. Met de doorleefde country-soul van Polk salad Annie en Walk a mile in my shoes werd de lijn doorgetrokken van de comeback uit 1968, waarmee Presley zich revancheerde voor de bedroevende filmrollen die zijn reputatie als 'King of Rock'n'Roll' danig hadden aangetast.

De samenstellers van The Essential 70's Masters hebben er alles aan gedaan om Elvis' vette jaren zo florissant mogelijk af te schilderen. Zo ontbreken in het bijgaande boekwerk alle afbeeldingen van de vadsige casino-entertainer in zijn uitpuilende jumpsuit, en schreef de doorgaans gezaghebbende popcriticus Dave Marsh een hagiografische beschouwing over 'de Picasso van de rockmuziek'.

Het is onnodig om er zo hoogdravend over te doen, want Elvis Presley was op zijn best in melodramatische kitsch-klassiekers als het hartverscheurende echtscheidingslied My boy of het sentimentele parlando uit Hank Williams' Men with broken hearts. Het werd uit de archieven opgediept voor een cd met 'het ideale Elvis-concert' dat uit diverse live-opnamen werd samengesteld. Op zich wordt de geschiedenis daarmee niet ernstiger vervalst dan met de recente comeback van The Beatles. Bovendien is het muziek die de tand des tijds minstens zo goed heeft doorstaan als de galmende rockabilly uit de beginperiode.

    • Jan Vollaard