Duitsland had contact met PKK-leider

BONN, 27 NOV. De leider van de in Duitsland verboden radicale (Turks-)Koerdische Arbeiderspartij (PKK), Abdullah Öcalan, heeft een hoge vertegenwoordiger van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst (BfV) afgelopen zomer in Syrië beloofd dat de PKK in de Bondsrepubliek verder zou afzien van geweld. In plaats daarvan zou Duitsland echter het PKK-verbod moeten intrekken en de partij als politieke arm van de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging erkennen. Dit meldt het weekblad Focus vandaag. Onderminister Bernd Schmidbauer (CDU), die in kanselier Kohls kanselarij het werk van de Duitse inlichtingendiensten coördineert, heeft bevestigd dat een van de directeuren van de BfV zo'n gesprek met Öcalan heeft gehad.

De omgang met de precies twee jaar geleden in Duitsland verboden PKK ligt zeer gevoelig. Onder de omstreeks twee miljoen Turken in Duitsland zijn er circa 400.000 van Koerdische afkomst. Van hen is weliswaar maar een klein deel lid of sympathisant van de PKK of aanverwante organisaties (zoals het Comité Vrij Koerdistan), maar deze verhoudingsgewijs kleine groep speelt via geweld tegen Turkse kantoren en verenigingen en “disciplineringsacties” jegens Koerdische middenstanders in Duitsland toch een belangrijke rol. Het PKK-verbod dat twee jaar geleden werd afgekondigd had bovendien niet alleen met groeiende ergernis van de Duitse bevolking over dat geweld te maken maar ook met grote druk uit Turkije, waarmee de betrekkingen destijds sterk waren verkoeld. Dat er in die richting ook geen plannen bestaan bleek afgelopen weekeinde in Keulen en Essen. Daar verhinderden grote politie-eenheden demonstraties van enkele honderden Koerden tegen het PKK-verbod. In Essen werden 150 Koerden aangehouden, vijf agenten werden gewond. In Keulen voerde politie charges uit om een zitblokkade van circa 200 Koerden te beëindigen.