Def Jam

Def Jam. 10th Year Anniversary (314 523 851) 28/11 is er in de Amsterdamse discotheek Escape een avond tgv het 10-jarig bestaan van Def Jam, met een optreden van rapper Method Man.

Toen Rick Rubin en Russel Simmons in 1984 de platenmaatschappij Def Jam oprichtten, die hip-hop moest gaan uitbrengen, was het nog de vraag of deze muzieksoort ook buiten de grenzen van het getto bestaansrecht had. Toentertijd waren er behalve Prince en Michael Jackson immers nauwelijks zwarte artiesten die er in slaagden het grote - blanke - publiek te bereiken.

Maar die onzekerheid was van korte duur. Binnen een paar jaar bleek rap de basis voor een nieuwe Amerikaanse jeugdcultuur. In muziekvoorkeur, kleding en manier van praten werd een groot deel van de jeugd beïnvloed door de op dat moment populaire rappers; of het nou de Adidas-gymschoenen waren van Run D.M.C., de gouden kettingen van LL Cool J, of de kale koppen van de jongens van Onyx.

Def Jam heeft in belangrijke mate bijgedragen aan de lancering van de stroming. Toen geen enkele platenmaatshappij nog brood zag in die artiesten uit de achterbuurten, zorgde Def Jam ervoor dat juist hun platen onder de aandacht kwamen van het grote publiek. Het was Def Jam dat LL Cool J, de eerste rap-ster, ontdekte, net als Public Enemy, de succesvolste rap-crew van de jaren '80. Ook de Beastie Boys, de blanke rappers, hadden hun eerste hits toen ze bij Def Jam zaten.

De platenmaatschappij, begonnen in New York en later uitgebreid met een vestiging in Los Angeles, werd bekend met typische 'east coast-rap'. De rappers uit New York hadden teksten vol branie, maar waren nooit zo verbaal gewelddadig als hun collega's uit Los Angeles. Het beeld van de 'gun toting' ('geweer koesterende') rappers is dan ook vooral afkomstig uit de teksten van de 'gangsta rappers' aan de Westkust.

Def Jam viert nu zijn tienjarig bestaan met een vierdelige cd-box waarop alle grote hits van de verschillende Def Jam-artiesten verzameld staan. LL Cool J, Beastie Boys, Public Enemy, EPMD en Slick Rick zijn vertegenwoordigd, maar ook nieuwere aanwinsten zoals Warren G en Method Man. De Def Jam-artiesten laten hun raps doorgaans niet begeleiden door al te ingewikkelde instrumentaties of sample-collages; ze hebben een voorkeur voor simpelheid. De door de drumcomputer voortgebrachte ritmes klinken net iets geavanceerder dan de 'human beatbox', maar afgezien daarvan hebben de Def Jam-rappers de tijd dat ze op straat speelden nog vers in het geheugen - de tijd dat hip-hop gemaakt werd met behulp van twee draaitafels en een microfoon.

    • Hester Carvalho