China wil keten van warenhuizen

ROTTERDAM, 27 NOV. Een Nederlands en een Amerikaans concern mogen van de Chinese regering warenhuisketens opzetten in onder meer Peking en Sjanghai. Dit heeft de China Daily gisteren gemeld. Volgens de krant gaat het om joint ventures waarin een Chinese partij de meerderheid zou moeten behouden.

Niet bekend

Ahold, gezien de voortvarende expansieplannen en de goede contacten in de Verenigde Staten een logische kandidaat, is volgens een woordvoerder niet in warenhuizen geïnteresseerd. Ahold heeft wel interesse in Zuidoost-Azië, maar heeft in China nog geen concrete plannen. Begin oktober maakte Ahold bekend samen met de Indonesische PSP-groep een landelijke supermarktketen te willen ontwikkelen.

Ook Vendex, Koninklijke Bijenkorf Beheer en Macintosh laten in een reactie weten geen plannen te hebben voor het opzetten van een warenhuisketen in de regio. Met de vorming van joint ventures voor warenhuizen zet China een nieuwe stap naar de opening van zijn detailhandelmarkt voor buitenlandse concerns.