China roept gebied nabij Taiwan uit tot 'oorlogszone'

PEKING, 27 NOV. Het Chinese Volksbevrijdingsleger heeft afgelopen weekeinde een grootschalige militaire oefening afgerond langs de kust van de Zuidchinese provincie Fujian. Het persbureau Nieuw China sprak in zijn berichtgeving van een 'oorlogszone', in plaats van het voorheen gebezigde begrip 'militaire zone'.

De autoriteiten in Peking zouden de oefening hebben uitgevoerd in de hoop de parlementsverkiezingen van aanstaande zaterdag in Taiwan nadelig te beïnvloeden.

Zonder Taiwan bij naam te noemen, meldde het Nieuw China gisteren dat “de oefeningen hebben aangetoond dat het Chinese leger in staat is de soevereiniteit en territoriale integriteit te verdedigen”.

De oefeningen, die anderhalve week hebben geduurd, volgden op een reeks militaire acties die eerder dit jaar hebben plaatsgehad. Zo voerde het Volksbevrijdingsleger deze zomer een aantal raketproeven uit voor de noordkust van Taiwan, ogenschijnlijk met een overeenkomstig politiek doel: het ontmoedigen van het streven naar onafhankelijkheid op het eiland.

Peking beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en streeft sinds 1949 naar hereniging. In dat jaar week de toenmalige Nationalistische regering uit naar het eiland, op de vlucht voor de communistische overmacht.

De Taiwanese autoriteiten hebben onmiddellijk na het bekend worden van de jongste oefeningen een officieel protest laten uitgaan. Kao Koong-lian, voorzitter van het departement voor 'vasteland zaken' sprak van een 'provocatie' en “onnodige spanningen vlak voor de verkiezingen”.

Hoewel Peking zegt te streven naar vreedzame hereniging met Taiwan, dreigt het veelvuldig met voortdurend militair optreden zodra “de soevereiniteit en territoriale integriteit” van China in gevaar dreigen te komen. Peking zegt tot actie over te zullen gaan indien het buitenland zich in de kwestie zou mengen of het onafhankelijkheidsstreven wordt gerealiseerd.

Volgens de meeste Taiwanese parlementsleden hebben de oefeningen geen enkele invloed op de verkiezingsuitslag. “Het haalt niets uit omdat de mensen zich meer zorgen maken over problemen in Taiwan zelf”, aldus Tsai Shih-yuan, van de Democratische progressieve partij (DPP). “De mensen zijn het zat dat China overal een probleem van maakt. Ze worden er onpasselijk van.” De woordvoerder van de regerende Kwomintang zei dat Taiwan zich niet zal laten intimideren door Peking, “ook niet door militaire acties”.

    • Floris-Jan van Luyn