Cambodjaanse koning trekt films terug van festival

ROTTERDAM, 27 NOV. De Cambodjaanse koning Norodom Sihanouk heeft twee videofilms teruggetrokken van het komende International Filmfestival Rotterdam. In een brief aan de festivalorganisatie heeft de koning, een verwoed filmer, laten weten als gevolg van de “zware politieke crisis” in zijn land geen mogelijkheid te zien zich met zijn cinematografische zaken bezig te houden. Die crisis is ontstaan door de beschuldiging dat Sihanouks halfbroer prins Norodom Sirivudh, secretaris-generaal van de Royalistische Partij, een komplot zou hebben beraamd om de vice-premmier van Cambodja te vermoorden. Het festival had twee recente videofilms van koning Sihanouk geselecteerd: Revoir Angkor...et mourir en Peasants in distress. Zij zouden deel uitmaken van het festivalonderdeel over de Mekong-landen Birma, Laos, Cambodja, Thailand en Vietnam. Sihanouk heeft tussen 1966 en 1994 een twintigtal speelfilms gemaakt. Een belangrijk deel daarvan ging verloren tijdens de oorlog in zijn land in de eerste helft van de jaren zeventig. In de jaren negentig maakte hij opnieuw videofilms. Dat waren plattelandsdrama's als hommage aan de schoonheid van zijn land en zijn bevolking. De 25ste editie van het festival heeft van 24 januari tot 4 februari plaats. (ANP)