Buckingham Palace praat met de Britse regering over positie Diana

ROTTERDAM, 27 NOV. Buckingham Palace is gesprekken begonnen met de Britse regering over de toekomstige rol van prinses Diana binnen de Britse koninklijke familie. Diana is gisternacht teruggekeerd van haar bezoek aan Argentinie.

Buckingham Palace bood gesprekken aan met de prinses zelf, nadat deze vorige week maandag in een vraaggesprek met de BBC zei dat ze voor haar land de rol van een “soort ambassadeur” wil vervullen.

De gesprekken van Buckingham Palace met regeringsfunctionarissen gaan behalve over de nieuwe rol van Diana als “ambassadeur” ook over de fondsen die de regering voor haar functie beschikbaar zou moeten stellen na een eventuele scheiding van Charles. Het bureau van Lady Diana - dat wekelijks rond de 9.000 gulden uitgeeft aan haar uiterlijke verzorging - wordt gesubsidieerd door Charles, die daarvoor put uit inkomsten van het hertogdom Cornwall.

Vooral Conservatieve parlementsleden oefenen druk uit op de Britse premier Major om de echtscheiding tussen Charles en Di, die sinds 1992 al van tafel en bed zijn gescheiden, te bespoedigen. Diana zei in het vraaggesprek dat ze geen echtscheiding wil, maar dat als Charles die wel wil, zij bereid is daar met hem over te praten.

Diana zal deze week stafleden van het paleis ontmoeten om haar nieuwe positie tegenover de koninklijke familie te bepalen. Besloten moet worden of ze voor het paleis blijft werken, onder leiding van de koninklijke staf, of haar ambassadeursfunctie op eigen houtje gaat vervullen. Een combinatie van beide is volgens bronnen in het paleis ook mogelijk, zo schrijft het Britse Conservatieve dagblad Sunday Telegraph, maar als de prinses haar functie binnen de koninklijke familie wil uitvoeren, moet zij haar planning afstemmen op de algehele strategie van Buckingham Palace.

Het bezoek aan Argentinië gaf al een protocollair probleem omdat het enerzijds een informeel liefdadigheidsbezoek was, maar Diana anderzijds wel een ontmoeting had met de Argentijnse president, Carlos Menem. Buitenlandse staatsbezoeken geschieden in naam van de Britse kroon. Om in de toekomst protocollaire problemen te voorkomen, moet de positie van Diana in Buckingham Palace duidelijk worden. Volgens bronnen in het paleis die worden geciteerd door de Sunday Times, zal een scheiding tussen Charles en Diana nog ten minste twee jaar op zich laten wachten.