BORDJE OP SCHOOT

Van hachee had ik zelfs nog nooit gehoord toen ik vele jaren geleden bij een collega te dineren was genood. 'We eten hachee', kondigde ze aan, 'lekker bij het vuur met bordje op schoot'. Na jarenlang met regelmaat bij haar gegeten te hebben, weet ik dat 'bordje op schoot' haar favoriete gerecht is. Zij is de enige in mijn vriendenkring die het lef heeft altijd maar weer hachee te maken als je komt eten - aan seizoenen stoort ze zich niet - zodat ze lekker bij de openhaard kan blijven zitten praten met je. Ten lange leste zet haar man een prachtig gedekt dienblad op je schoot waarop een bord met heerlijke hachee je toegeurt. Mij is het nooit gelukt de smaak van hachee thuis in mijn pan te krijgen. Maar vreemden kunnen hun geluk proberen. Dit is haar recept.

Voor 4 personen: 1200 gram doorregen runderlappen 75 gram boter 750 gram uien, gepeld en in dikke ringen 120 gram sjalotjes, gepeld 4 blaadjes laurier 6 kruidnagelen 4 eetlepels wijnazijn zout en versgemalen zwarte peper cayennepeper 1 eetlepel aardappelmeel

2 eetlepels ketjap manis

pot zilveruitjes, uitgelekt

Snijd de runderlappen in stukken van circa 5 bij 3 cm. Smelt 50 gram van de boter in een ruime braadpan en bak daarin op hoog vuur al roerend de stukken vlees rondom aan tot ze lichtbruin kleuren. Smelt de resterende boter in een bakpan en fruit daarin al roerend op middelhoog vuur uienringen, hele sjalotten en laurier in circa 7 minuten goudgeel en geurig. Doe uien, sjalotten en laurier bij het vlees, voeg kruidnagelen, azijn, 7 dl kokend water toe en zout, peper en cayennepeper naar smaak. Laat alles in goed gesloten pan 3-4 uur stoven op het allerlaagste vuur onder af en toe omroeren. Het vlees moet goed gaar zijn maar de stukken mogen niet in draadjes uiteenvallen. Roer het aardappelmeel met de ketjap tot een papje en bind hiermee het stoofvocht tot een lichtgebonden saus. Voeg zilveruitjes toe proef de saus en voeg zonodig wat zuur van de zilveruitjes toe indien de saus baat heeft bij iets meer rinsheid. Geef gekookte aardappels, jonge kapucijners (uit blik) en zure augurken bij de hachee. Wie ruim in zijn tijd zit, stooft nog partjes goudrenet met een weinig water, suiker, kruidnagelen, wat krentjes en kaneel tot rulle moes en serveert dit als warme appelcompôte bij de hachee. Hollandse smaken om te koesteren.

    • Florine Boucher