Belangrijke zege voor darter Van Barneveld

DEN HAAG, 27 NOV. Darter Raymond van Barneveld heeft in zijn woonplaats Den Haag de eerste belangrijke zege in zijn loopbaan behaald. In de finale van de European Grand Masters versloeg hij de Brit Martin Adams in vijf sets. “Ik dart sinds 1984. Het is onvergetelijk juist hier te winnen”, sprak de 28-jarige Van Barneveld in de Grote Kerk.

De vele supporters van de darter zorgden na afloop van de finale van de nodige ongeregeldheden. Na de laatste dubbel verzamelden de fans zich op het podium om hun held te huldigen. Van Barneveld kreeg daardoor geen gelegenheid zijn tegenstander Adams de hand te schudden. De Brit beende boos weg. “Volgende keer drinken we wel weer wat.”

Aan de European Grand Masters was een serie plaatsingstoernooien vooraf gegaan. Veel toppers waren aanwezig in Den Haag, hoewel wereldkampioen Burnett werd gediskwalificeerd omdat hij zich te laat meldde. Van Barneveld had wederom baat bij de twee glazen bacardi-cola die hij voor elke wedstrijd nuttigt.

Met alcohol in zijn bloed heeft hij minder last van zenuwen. Dit kalenderjaar gooit hij beter dan ooit tevoren. Hij werd in januari opeens een bekende Nederlander, toen hij tijdens het officieuze wereldkampioenschap in Frimley Green de finale haalde.

Barney baatte zijn pas verworven faam snel uit. Hij ging een shirt dragen waarop een logo met de legendarische stripfiguur uit de Flintstones in het oog springt. Later bleek dat er weinig geld mee te verdienen was.

Postbode Van Barneveld verwacht dat zijn droom om prof te worden, nooit in vervulling zal gaan. Daarvoor krijgt hij te weinig aandacht van de televisie. “Als ik in beeld ben, stellen ze de camera zo in dat de sponsornaam net niet zichtbaar is”, klaagde hij. (ANP)