Alles helpt wat, niks helpt echt

Kom, Poek, we gaan naar buiten. Carla laat haar hondje uit. Zondagmorgen, centrum van Amsterdam. Bij de buitendeur moeten ze even over een plas bloed heenstappen. Zeker gevochten vannacht, je kunt de roodgespikkelde voetstappen van de gewonde zien weglopen. Wij gaan de andere kant op, Poek. En niet snuffelen aan dat overgeefsel dat aan de grond zit vastgekoekt, dat is vies!

Af en toe wordt een buurt grondig schoongemaakt. “Dat is vuur uitslaan met een stok”, vertelde een politieman die dat juist met veel succes had gedaan in een paar straten. Twee hoeken verderop waren de vonken neergekomen, nu lagen in die portieken weer meer spuiten dan ooit. Dit jaar is de buurt rond het metrostation Wibautstraat tot noodgebied verklaard. En het helpt: de junks passeren de Wibautstraat en sluiten hun deals nu op station Weesperplein of Nieuwmarkt.

Het is voorspelbaar als het verven van de Eifeltoren - ben je boven net klaar, dan moet je beneden alweer opnieuw beginnen. Er zijn al junkies gespecialiseerd in het wegnemen van fietsen uit de rekken voor het politiebureau. Fietsen die net daarvoor in beslag waren genomen bij de arrestatie van een mede-verslaafde en even los in het rek waren gezet.

Veel verrassender is dat een groep buurtbewoners onlangs nog de moeite heeft genomen om zich te beklagen over de overlast. Mensen die al 25 jaar junks in de omgeving zien, stuurden plots een brandbrief naar politie en politici. Was het eigenlijk niet allemaal erger aan het worden, vroegen ze zich af. En legde de politie het hoofd soms in de schoot?

Nee hoor, zegt de politie, er is juist sprake van een daling van de criminaliteit. De hoofdcommissaris kwam laatst met alweer een veiliger tussenstand. Aangiften van straatroof waren het afgelopen jaar met vijf procent gedaald, van overvallen met zes procent. Maar wat had Carla dan moeten aangeven? Agent, er ligt een plas bloed voor mijn deur? Agent, iemand heeft op straat overgegeven? Agent, er liggen mensen te vrijen achter de Snoekjessteeg?

Misschien is er in de statistieken niet méér overlast, maar is het de bewoners gewoon te veel geworden.

    • Bas Blokker