'Zonder as kun je niet spelen'; Vijfde nederlaag voor angstig en slap Feyenoord

SITTARD, 25 NOV. In de eerste helft dobberde Feyenoord in het luchtledige, voetbalde de Rotterdamse club met angst in de benen. Geen enkele keer werd de ploeg van trainer Arie Haan gevaarlijk voor het doel van Fortuna Sittard. Tikkies breed en tikkies terug. Tot overmaat van ramp leidde de enige kans voor de thuisclub meteen tot een treffer. Feyenoord-back Clemens Zwijnenberg was spelbreker bij de buitenspelval, Fortuna-spits Regillio Simons profiteerde en bood zijn ploeggenoot Roberto Lanckohr een niet te missen kans, 1-0.

In de tweede helft speelden de Feyenoorders even opportunistisch als hun tegenstanders. Alle ballen hoog voor de pot. Op hoop van zegen. Als Britse voetballers gingen de bezoekers de strijd aan, zonder Van Gobbel die wegens een tweede gele kaart vlak na rust de kleedkamer moest opzoeken. Feyenoord creëerde goede mogelijkheden, kreeg de bal opvallend vaak door de opponent in de voeten gespeeld, maar Larsson en Van Bronckhorst voelden de druk van het niet mogen verliezen als een te zware last.

De vijfde competienederlaag van de nationale bekerhouder was de minst eervolle tot nu toe. Tegenstander Fortuna miste acht selectiespelers wegens blessures, maar de mouwopstropers uit de Westelijke Mijnstreek ondervonden weinig hinder van de afwezigen. Fortuna leunde op zijn snelle spitsen, van wie Simons de meeste indruk maakte. Toch werd doelpuntenmaker Lanckhor uitgeroepen tot man of the match. De kleine dribbelaar kwam deze week over van MVV. Zijn beslissende treffer was aanleiding voor de eervolle vermelding.

Bij Feyenoord was er wederom geen enkele uitblinker te bewonderen. Met de staart tussen de benen liepen de duurbetaalde profs over het Limburgse gras. Haan begreep er weinig van. “Ik heb in de rust gezegd, laat nou eens zien wie er Feyenoorder is. De meeste jongens waren veel te angstig. Maar voor wie moesten ze bang zijn? Soms zijn de dingen moeilijk te verklaren voor een trainer.”

Haan gaf toe dat Feyenoord alleen met opportunistisch spel tot produktief voetbal was gekomen. Zolang zijn elftal de bal keurig over de grond probeerde te verplaatsen, hoefde Fortuna niets te vrezen. De trainer wenst soepele combinaties, snelle omschakelingen van aanval naar verdediging. Waarschijnlijk verlangt hij te veel van zijn middelmatige spelersgroep. Feyenoord rendeert beter wanneer het opportunisme hoogtij viert. Op basis van techniek en raffinement zullen de rood-witten nooit de schoonheidsprijs verdienen.

De discussies over de verschillende spelsystemen bleven gisteravond achterwege. Het gebrek aan inzicht en overtuiging bij Feyenoord overschaduwde de twijfels over de tactiek. 4-4-2 of 4-3-3, wat maakt het allemaal nog uit wanneer het vertrouwen ontbreekt? Tegen Fortuna viel er geen enkele lijn in het spel van Feyenoord te ontdekken. De verdedigers hadden het druk genoeg met de mandekking, de middenvelders speelden elkaar plichtmatig de bal toe, de aanvallers konden geen bal vasthouden. “Feyenoord heeft geen as”, sprak Haan na afloop. “En zonder as kun je niet voetballen.”

De nieuwe coach heeft voorlopig nog voldoende krediet. De spelers voelen zich buiten de lijnen meer op hun gemak sinds Van Hanegem zijn ontslag heeft gekregen. Ook de supporters houden zich opvallend rustig. In stadion De Baandert waren circa duizend Rotterdamse fans aanwezig. Ze uitten hun teleurstelling door arbiter Blankenstein een Ajax-fan te noemen, andere spreekkoren bleven achterwege.

Wanneer gaat het legioen zich roeren? Toen de huidige Fortuna-coach Pim Verbeek in de late jaren tachtig trainer was bij Feyenoord, moest hij heel hard lopen om de woedende fans van het lijf te houden. Sindsdien heeft het positivisme in Rotterdam de overhand. Elke nederlaag in de eredivisie werd de laatste jaren gebagatelliseerd door te verwijzen naar de bekercompetitie. De KNVB-beker was een dekmantel voor de achterstand op Ajax en PSV. Dit seizoen zal de Amstel Cup wederom als troostprijs moeten dienen. Aanstaande woensdag wacht Feyenoord het beladen bekerduel tegen RBC uit Roosendaal.

    • Jaap Bloembergen