Winsten Japanse banken gaan fors omhoog

TOKIO, 25 NOV. De Japanse banken hebben gisteren aanzienlijk hogere halfjaarwinsten bekendgemaakt. Het gezamenlijke bedrijfsresultaat van de elf grootste banken bedraagt 18,5 miljard dollar, tegen 10,8 miljard in het eerste fiscale halfjaar van 1994.

Maar analisten vrezen dat de banken weinig voortgang maken met de afschrijving van hun slechte leningen. Zij verwachten dat de banken voor het gehele jaar verlies zullen lijden als gevolg van aanzienlijke afschrijvingen van deze leningen.

De banken hebben hun winsten in de zes maanden tot eind september kunnen maken doordat de centrale bank de rente omlaagbracht. Zij konden hierdoor goedkoop geld lenen en winst maken op aandelen, waarvan de koersen door de rentedaling stegen. Grote banken als Sanwa en Fuji opereerden goed met elk een bedrijfsresultaat van 2,7 miljard dollar. ““Dit zijn waarschijnlijk de beste cijfers van deze eeuw,” zegt bancair analist David Snoddy van Jardine Fleming. Aangezien de rente al op een historisch laag niveau van een half procent staat, is een verdere renteverlaging onwaarschijnlijk.

De elf grootste banken kampten eind september met een totaalbedrag van 130 miljard dollar aan moeilijk inbare leningen, zo blijkt uit een overzicht dat de banken vandaag verstrekten. De openheid is bedoeld om het vertrouwen van beleggers te winnen. Van het genoemde bedrag bestaat 77 miljard uit kredieten aan inmiddels failliete cliënten en uit kredieten waarover zes maanden geen rente meer is betaald. De rest zijn leningen waarvan de rente over een langere termijn is uitgesmeerd of waarvan de rente is verlaagd. Volgens het ministerie van financiën zitten alle banken met 370 miljard dollar aan slechte leningen, waarvan 180 miljard oninbaar is. Volgens onafhanklijke deskundigen is dit bedrag veel hoger.

Fuji Bank heeft gisteren laten weten de slechte leningen nog voor het einde van dit boekjaar af te schrijven, waardoor waarschijnlijk een netto verlies zal ontstaan van 3,7 miljard dollar voor het gehele boekjaar. De Hokkaido Takushoku Bank is van plan haar hoofdkantoor en ander onroerend goed te verkopen ter waarde van 1,3 miljard, om het leningenverlies te dekken.

De slechte leningen zijn ontstaan in de speculatieve 'luchtbeleconomie' van de jaren tachtig.

Het bedrijfsresultaat van Daiwa, dat onlangs een New Yorks verlies in de aandelenhandel bekendmaakte van 1,1 miljard dollar, steeg van 400 tot 900 miljoen dollar, maar de netto winst daalde door het aandelenverlies en afschrijvingen met 1,5 procent tot 73 miljoen dollar. (AP, AFP, DPA)