Wel verder praten over Sarajevo; Karadzic: doelen bereikt met Dayton

SARAJEVO, 25 NOV. De Bosnisch Servische leider Karadzic heeft in een televisietoespraak het akkoord van Dayton verdedigd, maar tegelijkerijd aanvullende onderhandelingen over de positie van Sarajevo geëist. Inwoners van de Bosnisch-Servische wijken van Sarajevo weigeren intussen zich “in handen van de vijand” te stellen.

Volgens Karadzic hebben de Bosnische Serviërs hun “doelen” bereikt met het akkoord van Dayton. “We hebben de helft van Bosnië, meer dan 40 steden en goed land”, aldus Karadzic gisteren. Hij riep de Bosnische Serviërs op de “strijd voort te zetten met politieke middelen”. Maar hij voegde daar aan toe dat het samenvoegen van de Servische wijken van Sarajevo met het moslim-gedeelte tot grote conflicten zal leiden en dat daarover opnieuw onderhandeld moet worden. “We aanvaarden de vrede, maar zullen naar een oplossing moeten zoeken voor Sarajevo”, aldus Karadzic.

Karadzic heeft gisteren de gehele middag en een groot gedeelte van de avond met de leiders van de Bosnisch Servische 'oorlogsraden' om de tafel gezeten om het akkoord uit te leggen. De leiders van het noordoostelijke gedeelte van Bosnisch Servië - onder wie de leiders uit Banja Luka, dat waarschijnlijk de 'hoofdstad' zal worden van de Servische republiek - toonden zich tevreden met het akkoord van Dayton. Maar de leiders van de wijken van Sarajevo lieten zich uitsluitend afkeurend uit over de getroffen regelingen. De leider van wijk Vogosca, Rajko Kuprovica, zei dat de Serviërs voor “geen enkele prijs” ermee zouden instemmen dat hun wijken in Sarajevo aan de moslims worden “gegeven”. “Alleen degenen die voor ons gebloed hebben, kunnen over ons lot beschikken”, aldus Kuprovica. Honderden schoolkinderen, soldaten en oorlogsinvaliden in de Bosnisch-Servische wijk Ilidza in Sarajevo demonstreerden tegen samenvoeging van hun gebied met de rest van de hoofdstad. “De moslims hebben ons vermoord en verminkt, hoe kunnen wij nu met ze samenleven”, aldus een 18-jarige scholier.

In Wenen heeft de Amerikaanse minister van Defensie Perry de verwachting uitgesproken dat half december de eerste troepen van de NAVO richting Bosnië zullen vertrekken. Hij zei dat de troepenmacht van het bondgenootschap ook op Bosnisch-Servisch gebied zal opereren. Ook Nederlandse militairen zullen daarvan deel uitmaken. Over twee weken zullen negentig Nederlandse soldaten naar Bosnië worden uitgezonden, zo maakte premier Kok gisteren bekend na de vergadering van de ministerraad. Daarnaast worden veertig militairen naar Italië gezonden. De militairen moeten allereerst de komst van de NAVO-troepenmacht van 60.000 man voorbereiden. (Reuter, AFP)