Tientallen particulieren gedupeerd; Pseudo-bank in Gooi dicht op last van centrale bank

ROTTERDAM, 25 NOV. De Nederlandsche Bank, die toezicht houdt op het bankwezen, heeft afgelopen zomer een financiële instelling in Hilversum gesloten omdat het bedrijf zonder vergunning als bank werkzaam was.

Door de sluiting van het bedrijf, de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij die onder curatele is gesteld van een bewindvoerder, zijn enkele tientallen particulieren gedupeerd. Dat heeft een woordvoerder van de Nederlandsche Bank gistermiddag desgevraagd meegedeeld.

Gedwongen sluitingen van dit soort pseudo-banken, die als bank actief zijn zonder de vereiste officiële vergunning, zijn zeer ongebruikelijk in Nederland.

De laatste keer dat het gebeurde was in februari 1991, toen de Nederlandsche Bank de Femis Bank in Baarle Nassau door de rechtbank in Breda liet sluiten. “Dit komt niet frequent voor”, zo bevestigt de woordvoerder van de centrale bank gistermiddag.

De Femis Bank gold als een bank waar zwart geld werd gedeponeerd. Na de sluiting bleek de bank bleek tevens nauw verweven te zijn met financiële transacties van criminele partijen.

Officieel is op de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij de zogeheten noodregeling uit de wet toezicht kredietwezen van toepassing verklaard. Deze regeling, die alleen geldt voor financiële instellingen, is vergelijkbaar met het uitspreken door de rechter van uitstel van betaling voor “gewone” bedrijven die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen.

Omdat de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij geen officiële bankvergunning had, kunnen gedupeerde klanten geen beroep doen op de schadevergoedingsregeling van de bankensector voor calamiteiten, legt de woordvoerder van de Nederlandsche Bank uit. Deze zogeheten collectieve garantieregeling keert maximaal 45.000 gulden uit aan particuliere klanten wanneer een bank op de fles gaat.

De rechtbank heeft advocaat mr. J. Brandse als bewindvoerder van de Gooise Vastgoed Beleggingsmaatschappij aangesteld om de boedel af te wikkelen. Brandse was gistermiddag niet voor commentaar bereikbaar.

De beleggingsmaatschappij had tegen de noodregeling bij de rechtbank in Amsterdam bezwaar aangetekend, maar dat heeft de rechtbank verworpen, zo zegt de woordvoerder van de centrale bank.

Hoe de Nederlandsche Bank ontdekt had dat de beleggingsmaatschappij zich als een bank gedroeg wil de woordvoerder niet zeggen. “Op een gegeven moment kregen wij aanwijzingen dat zij gelden van het publiek aantrokken.” Dat is alleen toegestaan aan bedrijven die een bankvergunning hebben en op basis daarvan onder toezicht staan van de Nederlandsche Bank.

    • Menno Tamminga