Russen in Israel vrezen gevolg 'jacht' op rechts

TEL AVIV, 25 NOV. In Israel heerst vooral onder Russische immigranten angst voor de gevolgen van de 'heksenjacht' die naar hun zeggen op rechtse elementen is begonnen na de moord op premier Yitzhak Rabin.

Zo'n extreme reactie hadden ze niet van de Israelische democratie verwacht, zo bleek deze week in de weergave van een reeks gesprekken met Russische immigranten in Ha'arets, Israels enige kwaliteitskrant.

Met een grap is onder Russische immigranten gereageerd op een voorval dat zich een dezer dagen in een Israelische bank voordeed toen de loketbeambte onschuldig vroeg: 'wie is er aan de beurt?' en een grappenmaker snel antwoordde 'Peres'. De grap werd niet gewaardeerd en de man werd wegens ophitsende taal gearresteerd. Bij de Russische immigranten doet naar aanleiding van dit in hun kringen veel besproken voorval de volgende grap de ronde: een dokter en tandarts ontmoeten elkaar en vragen elkaar: 'Hoe gaat het er mee ?' 'Met mij gaat het wel goed', antwoordt de dokter, maar 'hoe is het met jou?'. 'Niet zo goed', antwoordt de tandarts, 'de mensen durven hun mond niet meer open te doen.'

De Russische immigranten zijn ervan overtuigd, zo blijkt uit het verslag in Ha'arets, dat zich in de vroegere Sovjet-Unie nooit zo'n aanslag als die op Rabin had kunnen voordoen. “De KGB wist haar leiders te beschermen. Wat is dat voor een land waar de veiligheidsdienst de moord op haar leider niet weet te verhinderen?” “Wij zijn opgegroeid met een fysieke en geestelijke afstand tussen ons en het bewind. Er was geen enkel contact tussen het volk en de leider. In Israel ontdekten we dat de premier zich onder het volk begeeft. Dat riep bij ons ook angstgevoelens op. We hebben er vaak over gesproken dat die gewoonte tot een aanslag kan leiden. Wij zijn immers gewend iedereen te wantrouwen, zelfs de buurman”, zei een Russische vrouw, thans lid van de Arbeidspartij, die vier jaar geleden naar Israel kwam.

Als gevolg van de campagne tegen rechtse extremisten zijn Russische immigranten nu volgens Ha'arets bang telefoongesprekken te voeren.

Het besluit van de Israelische regering om joden die met extreem-nationalistische organisaties in Israel sympathiseren, niet meer tot het land toe te laten heeft in de Russischtalige pers in Israel opmerkelijk veel aandacht gekregen.