Politie Cyprus beschuldigd van folterpraktijken

ATHENE, 25 NOV. Twaalf politiefunctionarissen in de Grieks-Cyprische havenstad Limassol hangt ontslag en wellicht veroordeling boven het hoofd op grond van beschuldigingen van folterpraktijken die grote beroering hebben veroorzaakt in de eiland-republiek.

Op de eerste verdieping van het Limassolse politiebureau zouden jarenlang, ten minste van 1985 tot 1992, verdachten ernstig en systematisch zijn mishandeld om hun bekentenissen af te dwingen.

De kwestie kwam aan het rollen toen in 1992 Dimos Dimosthènous door een rechtbank werd vrijgesproken van de beroving waarvan hij werd beschuldigd. Hij toonde bij deze gelegenheid de tekenen van zware mishandeling op zijn hele lichaam. Er werd door het parlement een commissie van drie juristen ingesteld, die de zaak moest onderzoeken. Deze is eerder deze maand gekomen met een rapport dat zware beschuldigingen bevat tegen 23 met name genoemde functionarissen.

Het onderzoek betreft in het bijzonder enkele gevallen uit de jaren negentig, maar suggereert dat de betreffende methoden zeker sinds 1985 gemeengoed waren. Dit wordt ook met overvloedig materiaal gestaafd door advocaat Rikkos Erotokrítou, die veel gefolterden heeft bijgestaan.

Het was gebruik dat de verdachte die nog niet had bekend ondersteboven werd opgehangen aan het plafond, met zijn hoofd in een emmer. Zowel op zijn lichaam als op de emmer werd losgebeukt, terwijl in het bijzonder de geslachtsdelen met elektrische knuppels werden bewerkt. Dit zou ook gebeurd zijn bij een verdachte die nog maar kort tevoren aan zijn geslachtsdelen was geopereerd. Ook werden verdachten na twee uur 's nachts meegevoerd naar de stuwdam Germasoya, waar ze langdurig in ijskoud water werden ondergedompeld.

Volgens Erotokrítou moet de man die in de jaren negentig minister van justitie was, Benjamin, van een en ander hebben geweten. Soortgelijke verwijten zouden ook de presidenten Kyprianou en Vasiliou gelden wegens het personeelsbeleid bij de politie - daar kwam men niet op grond van verdiensten maar van het door hen gevoerde personeelsbeleid.

Twaalf van de 23, nu voor het eerst ook in de pers bij name genoemd, onder wie de toenmalige commandant Ilias Kyríakidis, zullen de komende weken een verdediging moeten opstellen om te proberen hun ontslag te voorkomen.

    • F.G. van Hasselt