Perry: NAVO ook in gebied Karadzic

DEN HAAG/ WENEN, 25 NOV. NAVO-troepen in Bosnië zullen de Bosnisch Servische leider Karadzic en zijn legerchef Mladic mogen aanhouden, wanneer zij daartoe in staat zijn. Dat meldt het VN-tribunaal voor oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. De kans op aanhouding is groter geworden met de aankondiging van de Amerikaanse minister van defensie Perry, dat eenheden van de NAVO-macht ook in Bosnisch Servisch gebied zullen opereren.

Het VN-tribunaal juichte het Dayton-akkoord in een gisteren uitgegeven verklaring toe. Het tribunaal stelt dat “gerechtigheid essentieel is voor het herstel van normale betrekkingen”. Volgens het tribunaal belooft het akkoord van Dayton “dat degenen die een misdaad hebben begaan ook berecht zullen worden”.

De Amerikaanse minister van defensie Perry was in Wenen om toestemming te voor de Amerikaanse troepen te vragen om per trein over Oostenrijks grondgebied naar Bosnië te reizen. “De NAVO-macht heeft volgens het Dayton-akkoord bevoegdheid in heel Bosnië te opereren”, aldus Perry. “De troepen moeten bufferzones scheppen tussen moslims en Bosnische Serviërs. Alleen al om die reden komen er ook eenheden in het gebied van de Bosnische Serviërs.”

Verwacht wordt dat Russische troepen van de macht in het Bosnisch Servisch gebied bij Brcko zullen worden gestationeerd. De discussie met Moskou is nog niet afgerond, zei Perry. Het hoofdkwartier van de drie NAVO-divisies komt in de federatie van Kroaten en moslims, het hoofdkwartier van de Amerikaanse divisie in Tuzla in het noorden van Bosnië, aldus Perry.

De presidenten van Servië, Bosnië en Kroatië hebben de vredestroepen van de NAVO inmiddels schriftelijke garanties voor hun veiligheid gegeven. In een brief aan de Amerikaanse president Clinton schrijven zij volgens de Washington Post: “Wij nemen alle mogelijke maatregelen om de veiligheid van Amerikaans en ander personeel van de macht te garanderen.”

Clinton heeft met de brief een hulpmiddel in handen om het aarzelende Congres over te halen toestemming te geven 20.000 Amerikanen naar Bosnië te sturen. (Reuter, AP)