'Nigeria gaat nog 19 Ogoni's berechten'

LONDEN, 25 NOV. In Nigeria zijn opnieuw negentien Ogoni's in staat van beschuldiging gesteld wegens de moord op vier Ogoni-leiders op grond waarvan de schrijver Ken Saro-Wiwa en acht andere Ogoni's twee weken geleden zijn terechtgesteld.

Dat meldt de Britse krant The Guardian, die verdedigers van de verdachten citeert. De negentien zitten gevangen, en worden in januari berecht door dezelfde rechtbank die Ken Saro-Wiwa berechtte, aldus de bronnen. Ook zij zouden de doodstraf kunnen krijgen. Ken Saro-Wiwa heeft, volgens de lezing van de Nigeriaanse autoriteiten, in 1994 een groep jonge Ogoni's ertoe aangezet de vier regeringsgetrouwe Ogoni-leiders te vermoorden.

The Guardian citeerde de militaire bestuurder van Ogoniland, kolonel Dauda Musa Komo, die zei dat de politie nog jacht maakt op verdachten en dat “nog veel meer” mensen zullen worden berecht. Volgens een lokale priester is er sprake van “totale onderdrukking' in Ogoniland, aldus een Guardian-verslaggever ter plaatse.

De executie van Ken Saro-Wiwa en de acht andere activisten die campagne voerden tegen de milieu-vervuiling in Ogoniland als gevolg van de oliewinning, heeft grote internationale beroering teweeggebracht. De Verenigde Staten en Europese landen hebben een wapenembargo tegen Nigeria ingesteld en hun ambassadeurs teruggeroepen, en er zijn oproepen tot de afkondiging van een olie-exportverbod.

Diplomaten in Lagos meldden gisteren juist dat het vooruitzicht van een dergeli jk olie-embargo de Nigeriaanse regering schrik heeft aangejaagd, en dat zij nu eerder geneigd is samen te werken met de buitenwereld dan haar het hoofd te bieden. “Ze lijken geneigd tot samenwerking”, aldus een Europese diplomaat die een bijeenkomst met minister van buitenlandse zaken Tom Ikimi over de executies had bijgewoond.

Een Nigeriaanse hoogleraar, de politicoloog Claude Ake, is uit een comité gestapt dat de Nigeriaanse regering en de oliemaatschappij Shell hebben opgezet om een oplossing te vinden voor de milieuproblemen als gevolg van de oliewinning. Professor Ake betitelde het bestaan van het comité als “moreel onaanvaardbaar” na de executie van Ken Saro-Wiwa en de zijnen en gezien de zijns inziens “ongevoelige” houding van Shell dienaangaande. (AFP, Reuter)