Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Defensie

Kabinet: militairen naar Bosnië sturen

DEN HAAG, 25 NOV. Over twee weken zullen negentig Nederlandse militairen worden uitgezonden naar Bosnië. Premier Kok maakte dit gisteren bekend na de vergadering van de ministerraad. Daarnaast worden veertig militairen naar Italië gezonden.

De militairen helpen de komst van de NAVO-troepenmacht van 60.000 manschappen voor te bereiden. Deze grote Implementation Force (IMFO) moet toezien op het naleven van het vredesakkoord voor Bosnië-Hercegovina dat deze week in Dayton werd geparafeerd.

Voordat de 130 vertrekken moet de Tweede Kamer nog instemmen met het besluit. De CDA-fractie heeft grote moeite met het sturen van militairen. Net zoals de fractie bezwaar heeft tegen het zenden van de 2.060 militairen - na de groep van 130 - voor de grote IMFO-troepenmacht. “Ons standpunt is voor de ene groep niet anders dan voor de andere”, aldus woordvoerder De Hoop Scheffer.

Na de ondertekening van het akkoord van Dayton maakten met name de fracties van VVD en CDA duidelijk dat het sturen van een Nederlandse bijdrage aan de IMFO geen vanzelfsprekendheid is. De Tweede Kamer wil eerst duidelijkheid over het mandaat en de commandostructuur waar de Nederlandse militairen mee moeten werken. Op 8 december zal het kabinet daarover een besluit nemen.

Premier Kok liet gisteren wat zijn eigen standpunt betreft 'iets van zijn kaarten zien': “Een 'nee' van Nederland zou dramatisch zijn. In Dayton gaat de vlag in top en een aantal weken later blijkt dat de internationale gemeenschap geen kans ziet vrede te brengen, dat zou heel erg zijn.” Volgens de premier is het evenwel nog steeds mogelijk dat Nederland niet meedoet aan de NAVO-troepenmacht. “Uitzending van de kwartiermakers schept geen verplichtingen maar wel verwachtingen bij de NAVO-bondgenoten.” VVD-woordvoerder Blaauw heeft geen enkele moeite met het besluit “omdat deze mensen horen bij de voorbereiding van een NAVO-troepenmacht.”

De groep maakt deel uit van 2.100 militairen uit verschillende landen. Bijna 80 Nederlandse militairen, waaronder zeventien commando's, worden geplaatst bij NAVO-hoofdkwartieren en verbindingscentra. De rest zal op de Italiaanse vliegbasis Rimini worden gestationeerd. Zij ondersteunen van daaruit de voorbereiding met een Hercules-transportvliegtuig en twee F-27-toestellen voor medische evacuatie.