Haarhuis en Eltingh simpel naar halve finale

EINDHOVEN, 25 NOV. Zelfs als er niet zo veel meer op het spel staat, tonen Jacco Eltingh en Paul Haarhuis zich deze week in Eindhoven fitter en vooral gretiger dan de rest van het gezelschap. Waar de Woodies modderen, stomen de twee Nederlanders soepeltjes naar de halve finales.

Beide topduo's - winnaars in 1992 en 1993 - sloten gisteravond de groepswedstrijden bij het dubbeltoernooi ongeslagen af. Tot vreugde van organisator Jacques Kloppert, die het in Jakarta geflopte wereldkampioenschap heeft overgenomen en glunderend als een kind 's avonds naar de goed gevulde tribunes van het indoor-sportcentrum kijkt. Haarhuis en Eltingh, die in het nabijgelegen Valkenswaard hun trainingscentrum hebben, kunnen bij hem geen kwaad doen. Hij vindt het echte vedetten.

Gisteravond stond er voor de Nederlanders geen kwalificatie meer op het spel voor de halve finales. Toch had het duo geen medelijden met het Amerikaanse koppel Rick Leach en Scott Melville. Hoewel ze in de tweede game niet minder dan acht breekpunten onbenut lieten, wonnen Haarhuis en Eltingh opnieuw in twee sets: 7-5 en 6-3. Het duo won de groep, zonder een set te verliezen en speelt vandaag in de halve finale tegen de Tsjechen Cyril Suk en Daniel Vacek.

Woodforde en Woodbridge, de Woodies, hadden daarentegen opnieuw de volle drie sets nodig. Met aan het eind zelfs een tiebreak, die ze pas op het vierde matchpoint in hun voordeel beslisten. De Australiërs spelen vandaag in de halve finale tegen Connell/Galbraith, een Canadees/Amerikaans dubbel.

Suk en Vacek zijn geen onbekende tegenstander voor de Nederlanders, maar wel in deze combinatie. Suk dubbelde jarenlang met de Nederlander Tom Nijssen. Vacek werd door Michiel Schapers. De beide Tsjechen vonden elkaar aan het begin van dit jaar. Vooral op de buitenbanen klikte het meteen, hetgeen resulteerde in toernooi-overwinningen in Nice, Rome, Long Island en Bazel. In de onderlinge confrontatie is de stand gelijk: Suk en Vacek wonnen in de halve finales van Long Island, Eltingh en Haarhuis namen vorige maand revanche in de indoorfinale van Essen.