Financieel directeur van Fokker weg

ROTTERDAM, 25 NOV. Financieel directeur R. Hendriksen stapt met ingang van 1 januari uit de raad van bestuur van Fokker. Hij wordt bestuurslid van accountantsbureau Price Waterhouse. De 56-jarige Hendriksen trad in 1991 bij de vliegtuigbouwer in dienst.

Vorig jaar was Hendriksen de 'neutrale man' in een ruzie tussen de toenmalige bestuurders R. Van Duinen en E.J. Nederkoorn. Dat leidde uiteindelijk tot het vertrek van topman Nederkoorn bij Fokker. Wel kreeg Hendriksen daarna al snel de door DASA naar voren geschoven Duitse financiële 'controller' R. Volk boven zich. De financiële top bij Fokker was met twee mensen van het kaliber Volk-Hendriksen veel te zwaar bezet. Betrokkenen verwachten daarom dat in de vacature van Hendriksen bij Fokker niet zal worden voorzien.

Hendriksen is in zijn loopbaan altijd achtervolgd door veel kritiek. Ook in het nieuwe bestuur van Fokker onder de van Mercedes Benz overgekomen Ben van Schaik lag de financiële man onder vuur. Vooral het feit dat Fokker niet in staat is geweest de valutarisico's met de dollar af te dekken, werd Hendriksen zwaar aangewreven. Die waren er grotendeels de oorzaak van dat Fokker in de eerste zes maanden van 1995 een recordverlies van 651 miljoen gulden boekte. Terwijl hij nota bene een vaak en graag geziene gastspreker op congressen over valutamanagement is.

Maar ook bij zijn vorige werkgever Van Ommeren (tankopslag en transport) was Hendriksen onderwerp van kritiek. Hij was de man in de raad van bestuur die de achteraf totaal mislukte fusie met handelshuis financieel Ceteco begeleidde. Hoewel beide bedrijsculturen niet bij elkaar pasten kreegt Hendriksen de zwarte piet toegeschoven.