Drugszaak rond oud-president Mexico groeit

MEXICO-STAD, 25 NOV. De Zwitserse politie heeft na een tip van de Mexicaanse autoriteiten de schoonzuster van de Mexicaanse oud-president Carlos Salinas de Gortari gearresteerd in verband met narcoticahandel en het witwassen van drugswinsten. Dit hebben de Zwitserse autoriteiten gisteren meegedeeld.

Paulina Castañón, sinds ruim een jaar de echtgenote van Raúl Salinas de Gortari, werd, naar pas gisteren bekend is geworden, al op 15 november gearresteerd in Genève toen zij en haar broer Antonio trachtten bij zes bankfilialen een bedrag van in totaal bijna 8 miljoen dollar op te nemen. Het geld stond op naam van ene Juan Guillermo Gómez Gutiérrez, naar nu blijkt een alias van Raúl Salinas, de oudste broer van oud-president Carlos Salinas en al sinds eind februari in hechtenis in Mexico op verdenking het brein te zijn achter de moord op een vooraanstaande politicus, tevens ex-zwager van de broers Salinas, José Francisco Ruíz Massieu.

De recente arrestaties betekenen een nieuwe impuls voor het strafrechtelijk vooronderzoek naar de van moord verdachte Raúl Salinas. Het openbaar ministerie heeft meegedeeld, dat hem nu ook leugenachtige verklaringen en het gebruik van een valse identiteit ten laste zullen worden gelegd.

Raúl Salinas, ten tijde van het zesjarige presidentschap van zijn broer Carlos één van de machtigste mannen in Mexico, heeft zich, zo is uit het onderzoek tot nu toe gebleken, op grote schaal en deels onrechtmatig verrijkt in de afgelopen jaren, mede dankzij openbare functies die hij heeft bekleed. Hij blijkt de beschikking te hebben gehad over een serie persoonsdocumenten, uitgegeven in de naam van de niet-bestaande Gómez Gutiérrez, waaronder een paspoort en een rijbewijs. Ook de eigendomspapieren van een villa in Mexico-Stad stonden onder die naam geregistreerd.

De op 15 november gearresteerde echtgenote van Raúl Salinas toonde bij haar pogingen het geld in Zwitserland op te nemen een volmacht in haar naam, getekend door de niet-bestaande Gómez Gutiérrez. Nadere mededelingen werden in Bern niet verstrekt, behalve dat het gaat om een onderzoek naar drugshandel en witwassen in samenwerking met Mexicaanse en Amerikaanse instanties.

Salinas gebruikte tijdens het regime van zijn broer de valse identiteit om ongemerkt Mexico te kunnen verlaten voor “het plegen van financiële transacties”, aldus het openbaar ministerie in Mexico-Stad.

    • Reinoud Roscam Abbing