Beurs ziet banken als toevluchtsoord

AMSTERDAM, 25 NOV. De kwartaalcijfers van ING werden afgelopen week op de Amsterdamse effectenbeurs goed ontvangen. De netto winst van de bankverzekeraar steeg net als vorig kwartaal met 15 procent. Voor onzekere beleggers blijkt ING een stabiel aandeel. Zij zien het fonds net als aandelen van andere financiële dienstverleners als een veilige toevluchtsoorden in woelige beurstijden.

De opmars van banken en verzekeraars op de koersenborden houdt nu al weken aan. Fortis Amev, dat sinds begin november een winst boekte van meer dan zeven gulden was in de afgelopen weken absoluut de sterkste stijger, maar ook ING dat grossiert in nieuwe koersrecords deed het uitstekend. De bankverzekeraar sloot gistermiddag op 103 gulden, en boekte in drie weken precies zeven gulden winst. ABN Amro (plus twee gulden sinds 3 november) en Aegon (ruim 3,50 gulden winst) volgden op enige afstand.

De financiële waarden profiteren als eersten van de aanhoudende druk op de cyclische waarden die zich in de afgelopen week opnieuw manifesteerde. “Beleggers koesteren wantrouwen jegens de conjunctuur”, zegt B. Dekker van Rabo-dochter Schretlen en Co. De stabiliteit van de banken en verzekeraars biedt beleggers een aantrekkelijk alternatief voor conjunctuurgevoelige chemiefondsen als Akzo en DSM, of eveneens onzekere detailhandelbedrijven als Macintosh, Vendex en Koninklijke Bijenkorf Beheer, die nog altijd met smart wachten op de klant.

De detailhandel, die traditioneel vele tientallen procenten van de jaarwinst in december binnenhaalt, zal het geduld nog even moeten bewaren. De grote koopgolf van het einde van het jaar verschuift de laatste jaren van sinterklaas naar kerstmis.

Geconfronteerd met ingrijpende wetswijzigingen in de sociale zekerheid draagt de toch al spaarzame Nederlander zijn geld liever naar een verzekeraar. Die springen met fiscaal aantrekkelijke constructies in het gat dat de overheid laat vallen. “Daar ligt natuurlijk een mooie markt”, zegt B. van der Feen de Lille van research-instituut Iris.

De rente-ontwikkeling geeft de financiële waarden een extra steun in de rug. Banken verdienen op dit moment goed aan het toegenomen verschil tussen rentetarieven. Zo kunnen de banken een deel van hun portefeuille met relatief dure langlopende kredieten (leningen aan bedrijven of hypotheken) financieren door zelf goedkoop leningen af te sluiten met een korte looptijd. Verder zorgen de dalende rentes ervoor dat de aandelenmarkten aantrekkelijker worden. Banken handelen voor eigen rekening en voor hun klanten op die markten en verdienen momenteel veel geld.

Van der Feen is enthousiast over bankverzekeraar ING die donderdag een groei presenteerde van de winst per aandeel van 6,24 gulden tot 6,87 gulden over de eerste negen maanden van dit jaar. Na bekendmaking van de cijfers boekte de koers van het aandeel een lichte winst, iets waar de meeste fondsen de afgelopen tijd niet in slagen.

“ING hanteert nog steeds zeer conservatieve waarderingsgrondslagen”, zegt Van der Feen. Zo verwerken Aegon en Fortis/Amev de koerswinsten op aandelen en vastgoed grotendeels in het resultaat. ING doet dit niet. Ook bij D. Erdman, analist van Theodoor Gilissen staat het aandeel ING in goed aanzien. Hij toont bewondering voor de kostenmaatregelen die de bank heeft doorgevoerd. De stijging van de bedrijfslasten (met ruim 18 procent) van ING wordt vooral veroorzaakt door expansie in het buitenland en slechts in beperkte mate door een stijging van de personeelskosten in Nederland.

Na een tamme week zette de AEX-index op de slotdag toch nog een kleine eindsprint in. Over de gehele week boekte de graadmeter voor de stemming op het Damrak bijna zeven punten winst tot 467,37 punten. Volgende week treden Nedlloyd en Ahold naar buiten met cijfers over het derde kwartaal.

    • Michiel van Nieuwstadt