Amerikaanse rapper voor Russische politicus; 'Ik voel me echt heel stom'

MOSKOU, 25 NOV. Sommige popmuzikanten zijn bewust politiek geëngageerd, zoals U2-zanger Bono die zich actief met het referendum over echtscheiding in Ierland heeft bemoeid. Anderen worden het zonder het zelf te weten, zoals rapper MC Hammer en gitarist Glenn Hughes, die tot hun schrik hebben ontdekt dat zij in Rusland attracties waren op verkiezingsbijeenkomsten.

“Ik wist werkelijk niets over de achtergrond van dit concert”, zei Hughes, voormalig bassist van rockgroep Deep Purple, donderdag vlak voor zijn optreden in Moskou. “Dus als ik iemand beledig moet ik voor 101 procent mijn excuses aanbieden. Ik voel mij echt heel stom.” Daarna betrad hij toch maar - contract is contract - het podium, dat was opgesierd met affiches van premier Viktor Tsjernomyrdin.

Hughes was gecontracteerd door een stichting met de naam Cultureel Initiatief, net als eerder deze maand de rapper MC Hammer. Het Amerikaans managementbureau dat de belangen van beide muzikanten behartigt, ging ervan uit dat de stichting een overheidinstelling is en dat muzikanten worden betaald door de Russische regering. Maar Cultureel Initiatief blijkt onderdeel te zijn van Ons Huis is Rusland, de partij onder leiding van premier Tsjernomyrdin die campagne voert voor de parlementsverkiezingen van 17 december. Elke concertganger vond op zijn stoel een folder van de partij, en foto's van Tsjernomyrdin waren alom aanwezig.

Vladimir Kiseljov, de oprichter van Cultureel Initiatief, heeft eerder gezegd dat de concerten zijn bedoeld om jeugdige kiezers te bereiken. “Dit soort namen trekken een groot publiek. En wij maken natuurlijk duidelijk wie de shows heeft georganiseerd en wie het publiek dus dankbaar moet zijn.” Na MC Hammer op 14 november en Glenn Hughes afgelopen donderdag volgen begin december nog een gala met Kool & the Gang en twee modeshows met Claudia Schiffer.

Het is overigens niet uitgesloten dat het management van de artiesten terecht meent dat de concerten door de regering zijn betaald. Ons Huis is Rusland heeft zelf namelijk nog geen roebel uitgegeven van de haar ter beschikking gestelde campagnegelden, zo maakte de Centrale Verkiezingscommissie gisteren bekend. De commissie, die de verkiezingen organiseert, heeft inzage in de bankrekeningen van de deelnemende partijen. In Rusland zijn de campagnegelden aan een maximum gebonden. “Ik kan niet begrijpen hoe Ons Huis heeft kunnen betalen voor al haar shows, haar tv-reclames en haar affiches”, zei commissielid Viktor Karpoenov. Ons Huis is Rusland heeft een kandidatenlijst vol ministers. Er wordt nu een onderzoek ingesteld.

Een woordvoerder van Cultureel Initiatief heeft inmiddels gezegd dat de concerten zijn gesponsord door enkele banken. De geschokte reactie van Glenn Hughes, die zei 'gekrenkt' te zijn, vonden de Russische organisatoren overdreven. “We hebben hem toch niet gevraagd het publiek op te roepen te gaan stemmen?”

    • Hans Nijenhuis