Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Verkeer en infrastructuur

Voor het eerst overname van Britse waterleiding

ROTTERDAM, 24 NOV. Northumbrian Water, één van de geprivatiseerde Britse nutsbedrijven heeft gisteren na acht maanden overleg een bod geaccepteerd van ruim 2,1 miljard gulden door het Franse waterleidingbedrijf Lyonnaise des Eaux. Dit meldt de Financial Times. Het is de eerste overname van de tien Britse waterleidingbedrijven, die in 1989 werden geprivatiseerd.

De koop is beklonken, nadat twee weken geleden staatssecretaris Ian Lang (handel en industrie) had bepaald dat de Britse consument in elk geval moet profiteren van de verkoop van het bedrijf. De restrictie houdt in dat de huishoudens die zijn aangesloten op Northumbrian Water vijftien procent minder voor hun water zullen gaan betalen in het jaar 2001. Dat komt neer op een jaarlijkse beparing van bijna zestig gulden op een totale rekening van ruim 250 gulden voor drinkwater.

De nieuwe eigenaar, die Northumbrian wil laten samenwerken met het nabij opererende North East Water heeft de garantie gegeven dat bij het bedrijf geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Volgens Sir Frederick Holliday, voorzitter van de raad van bestuur van Northumbrian heeft zijn bedrijf de afgelopen acht maanden geen onderhandelingen gevoerd met andere gegadigden. Jaques Petry, bestuursvoorzitter van Lyonnaise zei gisteren dat zijn bedrijf precies de prijs heeft betaald die hij in zijn hoofd had. Door de samenvoeging meent Petry dat beide bedrijven tegen minder kosten kunnen gaan werken. Die besparingen zouden volgens Petry volgend jaar al kunnen worden bereikt.