Vervalst speelgoed bedreigt veiligheid en banen

BRUSSEL, 24 NOV. Twaalf procent van het speelgoed dat op de Europese markt wordt aangeboden betreft vervalsingen van merkprodukten. Dit gaat vooral ten koste van de werkgelegenheid in Europa en de veiligheid van het speelgoed. Op een congres in Brussel van de Europese speelgoedindustrie, verenigd in de TME, klonk gisteren grote bezorgdheid op over het gebrek aan een effectieve bestrijding van vervalsingen.

De vervalsers zijn op vele terreinen actief, maar de speelgoedbranche is een van de belangrijkste slachtoffers. Meisjespoppen (Barbie) en actiepoppen (Power Rangers) zijn zeer gewilde objecten om na te maken. Ook de zeer populaire Teenage Mutant Hero Turtles worden volop geïmiteerd door fabrikanten die het niet nauw nemen met patenten, merkrechten en veiligheid.

Vervalsers besteden vrijwel geen aandacht aan veiligheid en er zijn voorbeelden van kinderen die zijn gestorven door slecht nagemaakt speelgoed. Imitaties zijn vaak gemaakt met inferieure verfsoorten en kleine onderdelen die kunnen loslaten, waardoor kinderen kunnen stikken.

Het probleem van namaak en plagiaat is al erg oud. Zo hadden de Romeinen al problemen met nagemaakte merken wijn. Een adequate opsporing van de daders blijft echter een toekomstideaal. Op het congres bleek dat hierover erg weinig overeenstemming is tussen landen, opsporingsinstanties en fabrikanten.

Ook in Nederland zijn vervalsingen van speelgoed gemeengoed. De afgelopen jaren hebben zich in Nederland tientallen zaken voorgedaan, aldus een woordvoerder van Jumbo, Nederlands grootste fabrikant van spellen en puzzels. Ook een vertegenwoordiger van Lego Nederland zegt dat zijn bedrijf regelmatig wordt geconfronteerd met halve en hele vervalsingen.

De Europese samenwerking bij de opsporing laat nog veel te wensen over. Zo hebben de lidstaten geen behoefte aan een centraal Europees orgaan dat zich speciaal met de opsporing gaat bezighouden. Elk Europees land doet dat op zijn eigen manier. Het ene land doet veel meer aan opsporing van namaak dan het andere land. Een ambtenaar van de Europese Unie liet weten dat er in Europees verband een hoorzitting zal worden gehouden over mogelijkheden voor een betere bestrijding van vervalsingen. (ANP)