Tijdnood is de grootste frustratie van Bill Gates

NEW YORK, 24 NOV. Met het boek van Bill Gates ging het als met Windows 95: telkens werd het uitbrengen ervan uitgesteld. Vandaag echter, ongeveer een jaar later dan gepland, is het boek The Road Ahead in alle boekwinkels ter wereld verkrijgbaar.

bpBill Gates (40), topman van Microsoft en een van de rijkste mannen ter wereld, geeft in het boek zijn visie op de toekomst der mensheid in het algemeen en die van de informatietechnologie in het bijzonder. Gates schetst een wereld waarin iedereen elektronisch verbonden is met iedereen via een informatie superhighway, al weet niemand welke vorm die precies zal aannemen. Internet is daar volgens hem een voorloper van.

xpDe lancering van het boek, dat wordt uitgegeven door Penguin/ Viking, gaat gepaard met een marketingoffensief dat een miljoen dollar kost. Dat is voor Penguin zo ongeveer het grootste budget dat ze ooit voor een enkel boek hebben uitgetrokken. Microsoft trok 150 miljoen dollar uit voor de marketing van Windows 95. Het boek wordt volgens het principe one way lay down overal op dezelfde dag in de winkel te koop aangeboden. Gates gaat vijf dagen op promotietour en vliegt van Los Angeles en San Francisco naar Washington, New York, Londen en Parijs.

De eerste oplage bedraagt 800.000 exemplaren voor Noord-Amerika en nog enkele honderdduizenden voor de rest van de wereld. Elk boek, dat net geen 30 dollar kost, bevat een CD-Rom die via Microsofts Network toegang biedt tot Internet. De lezer krijgt hiermee meteen de belangrijkste boodschap van het boek mee: u bent welkom op de weg naar de toekomst en uw gids heet Microsoft (en niet Netscape).

Gates heeft voor het boek een voorschot van 2,5 miljoen dollar gehad. Hij schreef het samen met Nathan Myhrvold, zijn secondant bij Microsoft, en Peter Rinearson. Gates heeft tenslotte de eindredactie gehad, omdat hij wel zijn stempel op het boek wilde drukken. Zijn grootste frustratie is echter geweest dat het schrijven van het boek tijd heeft gekost.

De nog betrekkelijke jonge Gates heeft het idee dat hij nu al in tijdnood zit. Hij zegt in zijn boek dat als je in casino's tijd kon winnen in plaats van geld hij zijn bezwaren tegen gokken op zou geven. Veel van Gates' activiteiten aan het computerfront zijn volgens eigen zeggen gericht op het winnen van tijd. De tijd die hij daarmee zelf wint gebruikt hij om nieuwe vindingen te doen die nog meer tijd winnen. De vraag is waarvoor.

Via een voorpublikatie in het blad Newsweek komen we ook te weten dat Gates verwacht dat we allemaal over een aantal jaren een portemonnee-PC bij ons dragen. Daar zit een mobiele telefoon in, een semafoon, een elektronisch fotoalbum, digitale geldmiddelen en wie weet wat nog meer. En uiteraard verbindt die PC je met de superhighway.

Gates vindt niet dat het Internet op een of andere manier al de naam superhighway verdient. “De echte superhighway zal waarschijnlijk niet eerder dan over tien jaar via de huiskamers toegankelijk zijn”, zegt Gates. Een van de hindernissen is geld, want er is ongeveer 120 miljard dollar nodig om iedereen van de goede apparatuur te voorzien - en dat is dan alleen nog maar de Verenigde Staten.

Gates schrijft in zijn boek ook over het bouwen van zijn huis op een heuvel aan Lake Washington in de buurt van Seattle. Eind volgend jaar moet het af zijn en het is uiteraard voorzien van de modernste snufjes. Wie het huis binnenkomt krijgt een badge op die zorgt dat de eigenaar of iemand anders in het huis kan nagaan waar je je bevindt.

Elke kamer bevat een beeldscherm waar een rijke bibliotheek van beeldmateriaal achterzit. Verder heeft Gates het huis voorzien van aangepaste verwarmings- en verlichtingssystemen. Als je een kamer uitloopt, gaat het licht uit terwijl de ruimte die je betreedt wordt verlicht. Een film die je aan het bekijken bent kan via je badge ook met je mee van kamer naar kamer. Hetzelfde geldt voor je favoriete muziek die met je badge is geprogrammeerd.

Verder heeft Gates nog wat extraatjes laten bouwen, zoals een hal waar honderd mensen kunnen eten, een L-vormig zwembad met onderwatermuziek, een muur met 32 beeldschermen en een garage met ruimte voor twintig auto's.

    • Lucas Ligtenberg