Tabaksblat: regeling bescherming onaanvaardbaar

ROTTERDAM, 24 NOV. Het recente compromis over beschermingsconstructies tegen vijandige overnames van de effectenbeurs en de belangenvereniging van bedrijven heeft onaanvaardbare gevolgen. Dat zei mr. M. Tabaksblat, bestuursvoorzitter van de Brits-Nederlandse multinational Unilever (voeding, persoonlijke verzorging), vanochtend op de jaarlijks Dag van het Aandeel.

“Als internationaal opererende ondernemer staat ik daar wat huiverig tegenover”, aldus Tabaksblat. “Ik vind het niet aanvaardbaar indien ons de toegang tot de gewone rechter wordt ontzegd door ons een particuliere rechter op te dringen. Zelfregulering is niet een goed in zichzelf”. De kritiek van Tabaksblat op het voorstel van de beurs en de beursgenoteerde bedrijven (verenigd in de lobbyclub VEUO) komt tegemoet aan de opvattingen van minister Zalm van financiën, die opnieuw overleg wil over het compromis. Zalm wil de procedure bij een vijandige overname van een bedrijf stroomlijnen.

Veel Nederlandse beursfondsen zijn goed beschermd tegen vijandige overnames. Mede daardoor zijn zulke overnames, in tegenstelling tot de Angelsaksische wereld, zeldzaam.

De huidige procedure in het compromis van de effectenbeurs en de VEUO komt er in het kort op neer dat eerst een adviescommissie een oordeel velt of de bescherming tegen een vijandige overname moet worden opgeheven. Daarna moet een in bedrijfsconflicten gespecialiseerde rechter het advies nog eens toetsen. Zalm wil liever direct een uitspraak van de rechter, al moet die wel een soort commissie van wijze mannen kunnen raadplegen.

De kritiek van Tabaksblat legt tevens voor het eerst een meningsverschil bloot tussen de grote bedrijven in de lobbyclub van beursfondsen, die voorstander zijn van afbraak van beschermingsmaatregelen tegen vijandige overnames, en de middelgrote bedrijven, die het huidige compromis eigenlijk al veel te ver vinden gaan. Een vertegenwoordiger van de middelgrote bedrijven, president-directeur ir. J. van der Wielen van babyvoedingsbedrijf Nutricia, waarschuwde een paar maanden geleden dat een reductie van de beschermingsmaatregelen de kans vergroot op “uitverkoop” van het Nederlandse bedrijfsleven. Tabaksblat ziet dat heel anders. “Op zichzelf valt te waarderen dat men het er nu in brede kring over eens lijkt te zijn dat beschermingsmaatregelen niet tot in den treure kunnen worden gehandhaafd.”

Tabaksblat gaf aan dat beschermingsconstructies maar een beperkt doel moeten dienen. Zij moeten het bestuur van het bedrijf dat het doelwit is van een vijandige overname, een goede onderhandelingspositie bieden, vindt Tabaksblat en verder malafide overnemers buiten de deur houden.

Uit onderzoek van het financiële adviesbureau Rematch naar de opvattingen van Nederlandse vermogensbeheerders, dat vanochtend tevens werd gepresenterd, blijkt dat de financiële beheerders grotere invloed willen op beslissingen van bedrijven. Dat geldt met name voor benoeming en ontslag van bestuurders, voor de hoogte van hun salarissen en voor de vaststelling van het dividend aan aandeelhouders. Nu is dat het domein van de commissarissen, soms op voorstel van de bestuurders. Op de benoeming van commissarissen hebben beleggers geen invloed: de commissarisen vullen vacatures zelf op. Scheidend directeur mr. R. de Haze Winkelman van de belangenvereniging VEB kreeg vanochtend het blauwe bord, een onderscheiding voor zijn verdiensten voor verbetering van de positie van Nederlandse beleggers.