Staatsen: 'Er waart hier een destructieve geest'

ZEIST, 24 NOV. “Er waart hier een destructieve geest”, zei een sombere Jos Staatsen tijdens de algemene vergadering betaald voetbal in Zeist. Fortuna-voorzitter Eric Bouwmeester vergeleek de sfeer in de Johan Cruijff-zaal op het KNVB-sportcentrum met die van “een werkgever-werknemer-discussie uit de vorige eeuw”. Hij kreeg bijval voor zo veel wijsheid.

Het ging gisteren hard tegen hard tussen de afgevaardigden van de Nederlandse betaald-voetbalclubs, soms tot in het grove. Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik beet het spits af door collega Riemer van der Velde als “die kruidenier uit Heerenveen” aan te duiden. Want, zo zei hij, Van der Velde noemt hem altijd “die dakdekker uit Rotterdam”.

Sectie-voorzitter Staatsen liet, om aan te tonen dat het beleidsplan niet “op een achter-namiddag is gemaakt”, een medewerker twee dozen met nagelezen rapporten de zaal binnen dragen. Van den Herik typeerde de show als “een farce”. “Dit is een amateurvoorstelling onwaardig. Je zal maar medewerker van de KNVB zijn.”

En zo ging het maar door in de Cruijff-zaal. Respectabele bestuurders bleven met elkaar kibbelen. Over het algemeen waren de opmerkingen kwetsend. Zoals Van der Velde toen hij over Ajax, Feyenoord en PSV sprak. “Jullie zijn topclubs, althans dat lijkt erop!” En Veendam-voorzitter Chris Arlman die zich tot Staatsen en zijn bestuur richtte: “U moet hartstikke doof zijn.” Hij doelde daarmee op het feit, dat de clubs hun klachten al tijdens de regiovergaderingen hadden geuit. Ook Feyenoord-voorzitter Van den Herik richtte zich tot Staatsen: “Aardig dat u mij in bescherming wilt nemen, maar doet u dat alstublieft als ik er om vraag.”

Staatsen zei na afloop niet te hebben begrepen dat met name Van den Herik, maar ook Ajax-voorzitter Van Praag, het sectiebestuur af en toe flink op de korrel hadden genomen. “Het leek wel of wij ze hadden aangevallen”, vond Staatsen. “Niet iedereen stond te trappelen om tot het bestuur toe te treden”, zei de voorzitter tijdens de vergadering. “Dat kan ik me wel voorstellen”, antwoordde Van den Herik cynisch.

De Feyenoord-voorzitter nam bepaald geen blad voor de mond. Hij reageerde ook op Sparta-voorzitter Peter van der Burg, toen deze voorstelde om volgende week weer te vergaderen. “Ik weet niet wat uw beroep is, maar ik heb echt geen zin om terug te komen.” Van den Herik had een andere oplossing. Hij wilde dat er toch meteen zouden worden gestemd. “Gewoon doorhalen, doorjassen!” “Het toppunt van arrogantie”, noemde een verbolgen MVV-voorzitter Jan Hoen het voorstel van de Feyenoorder.

En dan was er nog voormalig scheidsrechter Frans Derks, tegenwoordig voorzitter van Dordrecht'90. Hij kreeg een reprimande van Staatsen omdat hij volgens de preases op een ongepast tijdstip iets had gezegd over het beoogde bestuurslid Sylvia Tóth. Derks wilde uitleg van Staatsen en bleef doorvragen. “U zit hier ook in mijn tijd”, sprak een geïrriteerde PSV-voorzitter Bill Maeyer. “En ik zit ook in uw tijd”, reageerde Derks. “Ik hoop dat u straks snel thuis bent.”

Om 23.42 uur was het gekrakel in de Zeister bossen eindelijk afgelopen.

    • Hans Klippus