Sinterklaaskaasspeculaastaartraadsel

Deze taart hoef je niet te bakken. Dat spaart energie en je kunt je vingers niet branden. Je hebt er eigenlijk alleen maar plastic voor nodig en natuurlijk een paar lekkere taartbenodigdheden. Het is wel en geen taart, maar toch is het taart. De bodem is het begin van het raadsel.

Daar heb je zes gebroken, oude (maar het mogen ook hele en verse zijn) speculaasjes voor nodig. Die doe je in een schone plastic diepvrieszak en je slaat er net zo lang op tot je niets anders dan speculaaskruimels ziet. Je doet er een stuk roomboter van 25 gram bij en duwt en knijpt in de zak tot alles een egaal gemengde bruine klont is.

Een plastic bakje, zoals wordt gebruikt om iets te bewaren in de koelkast, van 10 x 10 x 4 cm. Leg er een vel plasticfolie in en zorg dat het een stuk over de rand hangt. De speculaas leg je op de folie in het bakje en met een lepel druk je er een gelijkmatig vloertje van.

Giet een kop melk in een kleine steelpan. Voorzichtig verwarmen en er twee in koud water geweekte blaadjes gelatine in oplossen. Ook 50 gram basterdsuiker erin laten smelten.

De kaas van de taart heet Mascarpone en je koopt hem in de supermarkt. Inhoud van kuipje in kom. Roeren met houten lepel, de warme melk in delen erbij schenken. Blijven roeren tot het een soepele, gladde massa is.

Tenslotte knijp je er een halve citroen boven uit (zonder de pitten!) en doe je er ook een eetlepel klein gesneden zoete gember uit een potje bij.

Dit mengsel giet je over de bodem van speculaas en het oppervlak maakt je netjes glad. Plastic erover en deksel op bakje en na een paar uur in de koelkast is de taart stevig genoeg. Deksel eraf en aan het plastic omhoog trekken. Als je rode gelatine gebruikt wordt de taart prachtig roze, zelfde kleur als de Sint.

    • Philip Mechanicus