Realpolitik van een verkouden nijlpaard

BONN, 24 NOV. Zulke verwijten van de oppositie had 'eenheidskanselier' Helmut Kohl de afgelopen jaren in de Bondsdag niet meer meegemaakt. U bent als een olifant door de internationale porseleinkast gelopen, zeiden de Groenen. U hebt zich 'erbarmelijk gedragen', zei de dinsdag als SPD-fractieleider herkozen Rudolf Scharping. U hebt op een verkeerd tijdstip bijgedragen aan de rehabilitatie van het Chinese leger, dat een werktuig van onderdrukking is”, zei hij ook. bpKohl, zwaar verkouden teruggekeerd van een tiendaagse handelsreis naar Azië, leek er gisteren beduusd van. Hij werd geïnterpelleerd op initiatief van de Groenen, die er met de SPD en aanvankelijk ook de FDP schande van hebben gesproken dat de kanselier vorige week in China ook op bezoek ging bij een infanteriedivisie. Dat laatste bezoek - zes jaar nadat het Chinese leger op het Plein van de Hemelse Vrede een bloedig einde maakte aan studentenbetogingen - toonde volgens de woedende Groenen-woordvoerster Angelika Beer aan dat Kohl hoegenaamd niet geïnteresseerd is in mensenrechten maar alleen in “macht, Moneten und Militär”.

Pas veertien dagen geleden had de SPD Kohl met onmiskenbaar respect nog als “internationale Bhoedda” getypeerd. Maar er is in de SPD wat veranderd, sinds het partijcongres Scharping als partijvoorzitter vorige week verrassend verving door Oskar Lafontaine (“de SPD is voortaan weer een linkse partij”). De toon tussen regeringscoalitie en de oppositie is ruwer geworden. En er is wat veranderd in het oordeel over Kohl. Bhoedda? De sociaal-democraat Erler noemde de kanselier gisteren “een gehospitaliseerd nijlpaard”, wat na boze protesten uit de CDU/CSU uit de handelingen werd geschrapt. Kohls parlementaire hulptroepen probeerden even hard terug te slaan. De CSU'er Glos over Scharping: “Dit was de rede van een ex-voorzitter van een partij die landurig heeft geoefend in kniebuigingen voor het Rode Leger. En wat zei Kohl, gisteren? Wie het moderniseringsproces in China en de “democratische opening” van dat land wil steunen, mag het leger als een van de “dragende krachten” niet buiten beschouwing laten. Ik was maar twee uur op bezoek, ik heb de “dialoog” met China gediend door met jonge officieren te spreken, er waren geen militaire oefeningen of defilé's. Realpolitik in de Bondsdag, de oppositie genoot ervan, maar anders dan Kohl lief was.

    • J.M. Bik