Proces Krenz hervat

BONN, 24 NOV. Het veelbesproken en jarenlang voorbereide proces tegen de vroegere DDR-leider Egon Krenz en vijf andere leden van het politburo van de gewezen Oostduitse Socialistische Eenheidspartij (SED) wegens hun verantwoordelijkheid voor het doodschieten van DDR-vluchtelingen aan de Duits-Duitse grens in de jaren zestig, zeventig en tachtig wordt hervat.

Direct nadat het proces was begonnen werd het vorige week maandag opgeschort. De president van de 27ste strafkamer van de rechtbank in Berlijn, Hanz-Georg Bräutigam, was 'bevangenheid' verweten. Bräutigam werd midden vorige week als president vervangen door de bijzittende rechter Josef Hoch, voor wie een vaste reserve als bijzitter werd aangewezen.

Daarna waren de advocaten én het openbaar ministerie met het bezwaar gekomen dat er nu geen reserverechter meer is, waardoor het vermoedelijk langdurige proces in het geval van ziekte of overlijden van een van de (drie) rechters onderbroken of zelfs door een andere strafkamer heropend zou moeten worden. Rechter Hoch heeft dat bezwaar gisteren van de hand gewezen, hij wil het proces wegens de leeftijd van de verdachten, enkelen zijn boven de tachtig, dan maar voortzetten zonder reserverechter.