Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Milieu en natuur

Poltergeist teisterde woning in Druten

UTRECHT, 24 NOV. Het is aannemelijk dat er sprake is geweest van Poltergeist-activiteit in een woning in het Gelderse Druten. Dit schrijven onderzoekers van het Parapsychologisch Instituut in Utrecht in een verslag van hun onderzoek.

In de woning van de Turkse familie Polat vlogen in mei zowel binnen als buiten het huis stenen, zand en kluiten met aarde door de lucht, zonder dat daar een mensenhand aan te pas zou zijn gekomen. Ook werden in het huis onverklaarbare verplaatsingen van voorwerpen waargenomen. De verschijnselen speelden zich meestal af rond een 15-jarige jongen en brachten bij de andere familieleden sterke angstgevoelens teweeg. Zijn stiefmoeder en een even verderop wonende halfzus werden door rondvliegende voorwerpen geraakt. Onder een Poltergeist verstaan de onderzoekers psychokinetische verschijnselen die worden veroorzaakt door mensen onder zware spanning.

De onderzoekers baseren hun veronderstelling op verklaringen van getuigen en op resultaten van onderzoek met een zogenoemde 'random number generator', waarmee volgens hen kon worden aangetoond dat de jongen bron is geweest van psychokinetische effecten. Zelf hebben de onderzoekers in huis geen paranormale verschijnselen waargenomen.

Veel incidenten deden zich kort na het vertrek van bezoekers van het huis voor, zo schrijven de onderzoekers in een nieuwsbrief van het Parapsychologisch Instituut. Zo viel kort na het vertrek van een van de onderzoekers een stuk plastic op het audio-rek in de hoek van de huiskamer. Ook vloog kort na het bezoek van een islampriester een karaf water door de openstaande deur de gang in om daar een gat in de deur van de wc te slaan.

De onderzoekers houden hun veronderstelling van Poltergeist-activiteit staande, hoewel de 15-jarige jongen enkele malen werd betrapt op bedrog. Familieleden zagen dat hij steentjes gooide of een voorwerp in beweging bracht, en ook de videocamera van de onderzoekers legden dit vast. De jongen heeft zijn gedrag ook toegegeven.

Volgens de onderzoekers echter zijn meldingen van bedrog bij Poltergeist-verschijnselen eerder regel dan uitzondering. Ze noemen het niet onwaarschijnlijk dat de centrale figuur de verschijnselen bewust imiteert, omdat hij baat heeft bij deze verschijnselen. De jongen had volgens de onderzoekers negatieve gevoelens ten opzichte van enkele familieleden en hij zou uit zijn geweest op aandacht. De verschijnselen in Druten hebben elf dagen geduurd.

Het onderzoek is verricht in samenwerking met hoogleraar parapsychologie D. Bierman van de Rijksuniversiteit Utrecht.