Politieke crisis in Cambodja

PHNOM PENH, 24 NOV. Koning Norodom Sihanouk van Cambodja heeft vandaag afgezien van een reis naar China, die hij volgens waarnemers had willen maken als protest tegen de arrestatie van zijn halfbroer, prins Norodom Sirivudh, eerder deze week. De aanhouding heeft geleid tot een ernstige politieke crisis.

Sirivudh, parlementslid namens de regeringspartij FUNCINPEC en tot vorig jaar minister van buitenlandse zaken, werd dinsdag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een moordcomplot tegen de tweede premier, Hun Sen. Sihanouk (73) is volgens waarnemers in Phnom Penh in grote woede ontstoken over de arrestatie van de 44-jarige Sirivudh, genoemd als mogelijke troonopvolger. De koning kondigde gisteren aan het land te zullen verlaten, officieel om gezondheidsredenen, maar volgens waarnemers om zijn ongenoegen te uiten. Op het laatste moment echter annuleerde de vorst zijn reis. Adviseurs zouden hem hebben afgeraden te midden van een crisis te vertrekken. Norodom Sirivudh werd in 1993 minister van buitenlandse zaken in de coalitieregering, bestaande uit alle vier de partijen uit het parlement. De door Sihanouk opgerichte FUNCINPEC is de grootste fractie (58 van de 120 parlementszetels), gevolgd door de voormalige regerende communistische partij van Hun Sen - nu Cambodjaanse Volkspartij CPP geheten - met 51 zetels. De partijleider van FUNCINPEC, prins Norodom Ranariddh, een zoon van Sihanouk, werd de zogenoemde 'eerste premier' van het kabinet, Hun Sen de 'tweede premier'. Deze constructie werd bedacht om beide partijen tot hun recht te laten komen en de politieke vrede te bewaren. Sirivudh moest vorig jaar opstappen als bewindsman nadat de minister van financiën, Sam Rainsy, werd ontslagen. Sirivudh steunde zijn partijgenoot Rainsy in de bestrijding van de wijdverbreide corruptie. Met name de familie van Hun Sen is in Cambodja herhaaldelijk in verband gebracht met corruptie. Diplomaten in Phnom Penh leiden uit de val van Rainsy en Sirivudh af dat zich achter de schermen een machtsstrijd afspeelt tussen de voormalige communisten en de royalisten. Anderen wijzen er echter op dat het Cambodjaanse parlement deze week eensgezind stemde voor opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Sirivudh, zodat hij gerechtelijk kon worden vervolgd. Hieruit zou ook een tegenstelling tussen Sihanouk en een meerderheid van FUNCINPEC, onder wie zijn zoon Ranariddh, kunnen blijken. (AFP, Reuter)